Subiecte Bac - Sfaturi suplimentare pentru un eseu corect

Chiar dacă ești familiarizat cu tot ceea ce înseamnă scrierea unui eseu care să răspundă la cerința întâlnită la subiectul III al Bacalaureatului de la limba și literatura română, câteva sfaturi de la profesori specializați ți-ar fi de mare ajutor.

Prin urmare, îți recomandăm să accesezi și acest capitol intitulat „Subiecte Bac - Sfaturi suplimentare pentru un eseu corect” unde vei găsi cele mai semnificative detalii pe care trebuie să le incluzi în lucrarea ta.

Aici vei găsi sugestii despre limbajul pe care este bine să îl folosești, sfaturi pentru introducerea unor citate în eseul tău, precum și alte informații importante.

Lungimea eseului

În cerința subiectului 3 de la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română ți se precizează faptul că eseul tău trebuie să aibă o lungime între 600 și 900 de cuvinte. Ai mare grijă să ții cont de această specificare pentru că altfel riști să fii depunctat.

Citind secțiunea „Lungimea eseului” vei găsi câteva informații folositoare, care te vor ajuta să îți dai seama dacă eseul tău are lungimea corectă fără a pierde timpul numărând cuvintele scrise pe foaia de examen. Accesează acest capitol, iar la examenul de Bacalaureat vei fi mult mai relaxat știind că lucrarea ta are lungimea corespunzătoare.

Despre folosirea citatelor în eseu

Citatele din text sunt întotdeauna binevenite, deoarece dovedesc faptul că te-ai pregătit temeinic pentru Bacalaureat și cunoști în detaliu opera literară studiată la clasă. 

Nu trebuie să „presari” câte un citat în fiecare paragraf nou, ci doar să te asiguri că ai adăugat măcar unul corect și relevant în eseul tău.

Când este indicat să folosești citate?

  • Folosește citatele pentru a evidenția trăsăturile...

Despre adoptarea unui ton neutru în eseu

În textul argumentativ de la subiectul al II-lea al examenului de Bacalaureat este indicat să folosești un ton personal, deoarece respectivul tip de lucrare presupune exprimarea opiniei personale. 

În ceea ce privește eseul de la subiectul al III-lea, acesta presupune dovedirea cunoștințelor acumulate despre o anumită operă literară, însă și aici vei fi apreciat dacă vei fi capabil să emiți anumite judecăți personale/opinii proprii relevante.

În acest eseu opinia personală își are locul, în special dacă baremul impune și „susținerea unei opinii despre modul în care tema aleasă este reflectată în romanul studiat”...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in