Identificarea operei literare la care face referire enunțul

Atunci când vine vorba de tratarea subiectului 3, adică de redactarea eseului despre una dintre operele literare studiate, mulți elevi se încurcă și nu reușesc să își dea seama despre ce carte este vorba. Citind acest material vei elimina riscul de a te încurca la examen.

Am studiat fiecare întrebare primită la examenul de Bacalaureat până în prezent și am observat că, exceptând poeziile, există 12 variante în care se poate face referire la una dintre operele literare studiate.

Din fericire, aici vei găsi toate textele studiate la clasă pe care le poți dezvolta în subiectul al III-lea, fără a te încurca. Trebuie să scrii despre tema și viziunea despre lume într-un text narativ studiat, aparținând lui George Călinescu sau trebuie să prezinți relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată? Acum știi despre ce trebuie să scrii.

În subcapitolele următoare găsești toate variantele/formele în care ți se poate cere să faci r…

...

Un text narativ studiat

La subiectul III al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română ai primit cerința de a scrie un eseu de minim 400 de cuvinte despre un text narativ studiat la școală, însă nu știi ce anume să alegi? Aici vei găsi o listă cu toate operele care intră în categoria textelor narative.

Marele avantaj este că acesta a fost redactată de către profesori specializați în limba și literatura română, așa că nu sunt șanse să fi fost concepută greșit. În plus, consultând această listă vei fi mult mai relaxat la examenul de Bacalaureat, pentru că vei fi sigur că ai abordat corect cerința.

Consultă lista care conține textele narative despre c…

...

Un roman studiat

Ai primit tema de a realiza un eseu despre „particularitățile de construcție a unui personaj” sau „modul în care se reflectă o temă” într-un roman studiat însă nu știi ce operă să alegi? Echipa Liceunet vine în ajutorul tău și ți-a pregătit un subcapitol destinat tocmai acestui subiect. În felul acesta vei ști exact care sunt romanele despre care poți să scrii, iar șansele de a face confuzii sunt minime. În plus, tot aici vei găsi trimiteri spre eseuri calitative referitoare la un roman st…

...

Un roman interbelic

La teză, la simularea examenului de Bacalaureat sau chiar la examenul propriu-zis ai primit cerința de a scrie un eseu despre un roman interbelic studiat la școală, însă nu ești sigur care au fost operele scrise în acea perioadă?

Pont: Perioada interbelică reprezintă perioada dintre cele două războaie mondiale (1918-1939). Dacă vei reține acest amănunt și anul în care a fost publicată fiecare operă care intră în programa pentru examenul de Bacalaureat îți va fi foarte ușor să stabile…

...

Un roman studiat, scris după 1980

Este cel mai studiat roman postmodernist și este și singura operă care conține numele unui fruct în ea. Este post - mănânci fructe, iată o analogie simpatică, ușor de reținut. Din păcate, mulți profesori nu…

...

Un roman psihologic

Ai primit cerința de a scrie despre un roman psihologic? Știi să rezolvi de nota zece primele două subiecte ale examenului de Bacalaureat la limba și literatura română, însă ai probleme la subiectul al III-lea pentru că nu reușești să diferențiezi operele în funcție de o anumită tipologie sau de perioada în care au apărut? Pentru a nu risca să faci confuzii și să scrii în afara temei cerute atunci când vei primi cerința de a scrie despre un roman psihologic, îți recomandăm să citești acest subcapitol conceput de către profesorii noștri.

Aici vei găsi lista cu operele care se încadrează …

...

Un roman psihologic studiat, aparținând perioadei interbelice

Ai emoții pentru că nu ești sigur dacă vei reuși să alegi opera corectă, precizată în cerința de la subiectul 3 al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română? Consultă această pagină elaborată de către profesorii noștri și vei vedea exact care sunt romanele psihologice aparținând perioadei interbelice.

De asemenea, îți recomandăm să arunci o privire peste materialele din categoria „Română” pentru că vei găsi o serie de ese…

...

Un roman al experienței studiat

Printre subiectele și modelele de subiecte de la examenul de Bacalaureat la limba și literatura română ai întâlnit și o cerință în care ți se cere să scrii un eseu despre un roman al experienței studiat, dar nu știi exact la ce operă se face referire?

Aici îți recomandăm să abordez…

...

Un text dramatic studiat

Ești confuz și nu știi exact la ce opere se face referire atunci când întâlnești cerința de a scrie un eseu de 2-3 pagini despre un text dramatic studiat? Mulți elevi de clasa a 12-a întâmpină probleme atunci când vine vorba de încadrarea unei opere într-o anumită tipologie, de aceea profesorii noștri au creat acest ghid ajutător. 

Accesând acest subcapitol vei găsi o listă cu textele dramatice, câteva detalii care…

...

Un text dramatic studiat, aparținând perioadei postbelice

​Deoarece știu că textul dramatic poate crea probleme elevilor la Bacalaureat, vreau să subliniez faptul că, dacă primești în cerință să scrii la subiectul al III-lea un eseu despre un text drama…

...

O comedie studiată

​Chiar și în cazul în care te-ai pregătit temeinic pentru examenul de Bacalaureat la limba și literatura română există posibilitatea să creezi confuzii între opere, mai ales atunci când ești sub presiunea emoțiilor. Pentru ca lucrurile să ți se fixeze în m…

...

O nuvelă studiată

Cerința de a scrie un eseu despre o nuvelă studiată, întâlnită printre subiectele și modelele de subiecte ale Bacalaureatului la limba și literatura română îți dă bătăi de cap pentru că nu știi ce operă să alegi?

Tine minte! Sunt patru nuve…

...

Un basm cult studiat

Nu îți mai amintești ce basm cult ai studiat și tocmai ai primit cerința de a redacta un eseu pe această temă? Nicio problemă! Editorii Liceunet au găsit o metodă simplă de a-ți reaminti care este basmul cult pe baza căruia poți dezvolta un eseu.

Nu scrie la Bacalaureat despre Feți-frumoș…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in