Cerințe subiectul 3 română - Interpretarea enunțului

Înțelegerea enunțului reprezintă cheia rezolvării corecte a cerinței de la subiectul al III-lea. Prin urmare, enunțul trebuie citit cu mare atenție!

De cele mai multe ori, în cerință vei regăsi doar numele autorului și faptul că opera literară la care se face referire este un text poetic (o poezie), un roman realist, un text dramatic etc, scris într-o anumită perioadă.

În cazul în care în enunț se face referire la un text poetic, poți fi sigur de faptul că este vorba de o poezie. Totuși, dacă cerința subiectului al III-lea face referire la un text narativ, există riscul să încurci operele literare între ele.

Sneak peek (un editor Liceunet):
Spre exemplu, când am dat eu examenul de Bacalaureat, în iunie, 2011, a trebuit să scriu un eseu despre „particularitățile de construcție a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparținând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.”.
Din fericire, am scris despre Iona, din drama cu același nume, de Marin Sorescu, dar mulți colegi s-au încurcat și au scris despre „Ultima noapte de dragoste...” pentru că au văzut numele lui Camil Petrescu, autor pentru care aveau opțiunea de a scrie doar „Jocul ielelor” la acel subiect.

Cum orice explicație devine mai simplă dacă are alături un exemplu, am adăugat în caseta de text enunțul regăsit în cadrul modelului de subiect pentru Bacalaureatul din 2018, profilul real.

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Camil Petrescu. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:

– evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;

– comentarea a două secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat;

– analiza a două elemente de structură, de compoziție și de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțele comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj etc.)

Iată și cerința întâlnită la simularea de Bacalaureat pentru limba română, clasa a XII-a, profilul real din 2015.

Redactează un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinţi tema şi viz...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in