Înțelegerea enunțului reprezintă cheia rezolvării corecte a cerinței de la subiectul al III-lea. Prin urmare, enunțul trebuie citit cu mare atenție!
De cele mai multe ori, în cerință vei regăsi doar numele autorului și faptul că opera literară la care se face referire este un text poetic (o poezie), un roman realist, un text dramatic etc, scris într-o anumită perioadă.
În cazul în care în enunț se face referire la un text poetic, poți fi sigur de faptul că este vorba de o poezie. Totuși, dacă cerința subiectului al III-lea face referire la un text narativ, există riscul să încurci operele literare între ele.
Sneak peek (un editor Liceunet):
Spre exemplu, când am dat eu examenul de Bacalaureat, în iunie, 2011, a trebuit să scriu un eseu despre „particularitățile de construcție a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparținând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.”.
Din fericire, am scris despre Iona, din drama cu același nume, de Marin Sorescu, dar mulți colegi s-au încurcat și au scris despre „Ultima noapte de dragoste...” pentru că au văzut numele lui Camil Petrescu, autor pentru care aveau opțiunea de a scrie doar „Jocul ielelor” la acel subiect.
Pentru ca explicațiile noastre să fie cât mai clare, îți punem la dispoziție câteva dintre cerințele pe care colegii tăi mai mari le-au întâlnit la sesiunile anterioare ale Bacalaureatului. Iată cum a fost formulată cerința de la simularea din anul 2019, pentru profilul uman.
Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți relația dintre două personaje într-un roman interbelic studiat.
În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al celor două personaje alese;
– evidențierea evoluției relației dintre cele două personaje alese, prin două episoade/secvențe comentate;
– analiza a două componente de structură, de compoziție și de limbaj, semnificative pentru evoluția relației dintre personaje (de exemplu: acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, tehnici narative, instanțele comunicării narative, perspectivă narativă, registre stilistice, limbaj etc.)
Cum orice exp...