Tema și viziunea despre lume

„Tema și viziunea despre lume” reprezintă una dintre cele mai populare cerințe regăsite în cadrul Subiectului al III-lea al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română. Așadar, dacă ești în clasa a XII-a și ai început să te pregătești pentru Bac, te sfătuim să citești și să încerci să înțelegi în mod logic modelele rezolvate de eseuri despre tema și viziunea despre lume a autorului.

Un enunț des întâlnit la Bac

Tu știi să redactezi un eseu structurat, care să respecte baremul impus la Bacalaureat despre „Tema și viziunea despre lume în Luceafărul”, „Tema și viziunea despre lume în Baltagul”, sau despre „Tema și viziunea despre lume în Moara cu noroc”?

Pe această pagină vei găsi trimiteri către cele mai reprezentative eseuri care răspund la cerința subiectului III de la Bacalaureat de a scrie un material despre tema și viziunea despre lume. Partea bună? Aceste lucrări au fost redactate de profesori de limba română și respectă întocmai reperele întâlnite în enunțul subiectului de Bac.

Atenție la respectarea baremului

Aceste eseuri structurate au fost create conform baremului de la examen și conform reperelor întâlnite în enunțul subiectului III. În plus, profesorii au acordat o atenție sporită structurii eseurilor (introducere, cuprins și încheiere) și limbajului literar folosit.

Știm că enunțul nu este extrem de clar și că de multe ori formulări precum „text dramatic postbelic” sau „text narativ” nu te ajută să îți dai seama imediat despre ce operă literară este vorba. Avantajul este că în paginile acestui ghid vei găsi și explicații care te vor ajuta să descifrezi enunțul. 

Începând cu 2018 eseul va avea o limită de minimum 400 de caractere.

Particularitățile acestei cerințe

De ce este atât de importantă categoria cu tema și viziunea despre lume a unui autor? Ei bine, aceasta este singura cerință care se aplică atât textelor narative, cât și textelor poetice.

Spre exemplu, dacă „Particularitățile de construcție a unui personaj se aplică doar romanelor, nuvelelor, basmelor și textelor dramatice, un eseu despre tema și viziunea despre lume poate fi redactat atât despre „Ion” sau „Moara cu noroc” cât și despre „Plumb” de George Bacovia.

Sfat practic: ai grijă ca de fiecare dată când rezolvi unul dintre reperele întâlnite în cerința subiectului III să „legi” informațiile oferite de tema operei literare sau de viziunea despre lume a autorului. De multe ori, elevii se concentrează pe a scrie cât mai mult și uită să aibă grijă ca textul lor să fie fluid și ca paragrafele să fie ordonate logic, în concordanță cu cerința.

Tema și viziunea despre lume - exemple

Dacă vrei doar să vezi un exemplu de eseu structurat, dar nu știi pentru ce operă literară să optezi, te sfătuim să alegi din următoarele materiale pe care le avem pe această temă: