Modul în care se reflectă o temă
Modul în care se reflectă o temă este una dintre cerințele comune pentru Subiectul III al examenului de Bacalaureat, la română. Te sfătuim să nu neglijezi întrebările în care trebuie să te axezi pe o temă, la alegere, din opera literară studiată, deoarece de acest subiect au avut parte colegii tăi care au dat examenul de Bacalaureat în 2011, a doua sesiune.
Până acum, întrebarea despre modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia, etc.) s-a aplicat doar pentru roman și nuvelă, dar nu este sigur să te bazezi pe acest aspect. Pentru a fi pregătit 100% pentru examen, te sfătuim să citești exemplele noastre din lista de mai jos. Acestea au fost realizate de profesori și respectă baremul.
Despre alegerea temei
Temele enumerate în cerința de Bacalaureat sunt: banul, destinul, istoria și familia. Bineînțeles, tu ai libertatea de a alege o altă temă, precum „iubirea”, sau „pământul”, dar trebuie să te asiguri că eseul tău va respecta toate reperele întâlnite în enunț.
De asemenea, există unele teme care se „potrivesc mânușă” anumitor texte narative. Spre exemplu, pentru romanul „Moromeții” este indicat să abordezi tema familiei, în timp ce pentru „Ion” ai putea dezvolta în eseul tău tema banilor sau tema pământului.
Atenție la respectarea baremului
Iată reperele din enunț cărora, la fel ca și profesorii noștri, trebuie să le acorzi o atenție sporită atunci când scrii un eseu despre modul în care se reflectă o temă într-o nuvelă sau într-un roman din literatura română:
- evidențierea unei trăsături care face posibilă încadrarea romanului/nuvelei într-o tipologie, într-un curent cultural/ literar, într-o perioadă sau într-o orientare tematică;
- susținerea unei opinii despre modul în care tema aleasă este reflectată în romanul studiat (sau nuvela);
- ilustrarea a patru elemente de structură și de compoziție ale textului narativ, semnificative pentru tema aleasă (acțiune, conflict, relații temporale și spațiale, perspectivă narativă, tehnici narative, incipit, final, limbaj etc.);
- ilustrarea relațiilor dintre două personaje, prin care tema aleasă se evidențiază în romanul studiat.
Studiind structura întrebărilor de Bacalaureat, am observat faptul că, de multe ori, enunțul nu este concret. Pentru această problemă și pentru oricare alta legată de eseul de la Bacalaureat, vei găsi rezolvarea citind în întregime acest ghid despre identificarea și scrierea eseului.
Modele de subiecte rezolvate
Modul în care se reflectă tema destinului în literatura română exemplifică stilul și viziunea multor scriitori, și la fel sunt și celelalte teme majore specifice literaturii românești. Dacă vrei să citești un exemplu de eseu pentru Bacalaureat rezolvat conform baremului, te sfătuim să începi cu acesta: „Moromeții - Modul în care se reflectă o temă în roman (tema familiei)”.
Alte cerințe ale subiectului 3 pentru care vei găsi materiale calitative:
- Modul în care se reflectă tema războiului și tema iubirii în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
- Modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) - Ion
- Modul în care se reflectă o temă în romanul Mara de Ioan Slavici
- Modul în care se reflectă tema iubirii în romanul Enigma Otiliei de George Călinescu
- Modul în care se reflectă o temă în piesa dramatică Iona de Marin Sorescu