Subiectul 3 bac română rezolvări - Exemplu de eseu care te va ajuta să obții nota dorită

Deoarece un eseu de minimum 400 de cuvinte pentru Bacalaureat este prea complex pentru a fi adăugat integral în acest eBook, ți-am pregătit trimiteri către mai multe rezolvări complete, conform baremului, pentru subiectul al III-lea al examenului de Bacalaureat.

Noi am studiat toate subiectele 3 ale examenelor de Bac la română din anii trecuți și am ajuns la concluzia că există 5 variante principale în care ți se poate cere să redactezi un eseu despre o operă literară studiată. 

Începând cu 2018 am observat popularitatea cerinței unde se solicită redactarea unui eseu în care se vor prezenta particularitățile textului poetic/ romanului ( interbelic/ postbelic ), etc. 

Exemplele prezentate mai jos au fost realizate de profesorii noștri de limba și literatura română și respectă toate regulile impuse de baremul examenului de Bacalaureat.

Iată care sunt cele 5 cerințe:

  1. Tema și viziunea despre lume dintr-un text studiat. 
  2. Particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text studiat.
  3. Relația dintre două personaje dintr-un text studiat.
  4. Particularități ale unui text poetic, roman interbelic / postbelic, nuvele etc.
  5. Modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-un text studiat.

Am ales să îți oferim ca exemplu un eseu care prezintă „Tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparținând simbolismului.”: 

Accesează următoarele materiale având ca cerință „tema și viziunea despre lume” în:

Particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text studiat.

Pentru această categorie de cerințe, am ales să îți oferim rezolvarea corectă a unei variantei populare, pentru profilul uman - „Particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau G. Călinescu.”:

Alte eseuri structurate unde s-a solicitat „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text studiat”:

Relația dintre două personaje dintr-un text studiat.

La fel de des întâlnită precum celelalte opțiuni este și prezentarea acestui aspect, deoarece viziunea despre lume și creație a multor scriitori poate fi recunoscută după felul în care aceștia conturează personajele și aleg să ghideze interacțiunea/relația dintre ele. Am ales modelul de subiect din anul 2013 pentru a evidenția „Relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.”:

De asemenea, îți recomandăm următoarele materiale având ca temă „relația dintre două personaje”:

Particularități ale unui text poetic, roman interbelic / postbelic, etc.

Această cerință a fost observată la simularea examenului de Bacalaureat din 2018 unde atât elevii clasei a XI-a cât și elevii clasei a XII-a au primit această temă. În prezent aceasta este una dintre cele mai populare cerințe ale subiectului 3.

Noi am rezolvat aceste subiecte și vom adăuga în cel mai scurt timp posibil și rezolvări pentru restul operelor literare. Printre acestea îți recomandăm:

Modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-un text studiat.

Deși această cerință nu este atât de des întâlnită printre enunțurile de la Bacalaureatul din anii trecuți, totuși, ne-am gândit la tine! Întrucât există șansa ca tu să fii nevoit să scrii la subiectul al III-lea un eseu care să evidențieze „Modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia etc.) într-un roman studiat.”, am adăugat un exemplu și pentru această situație:

„Modul în care se reflectă o temă” reprezintă o parte din cerința de Bac care se poate regăsi doar în enunțurile care fac referire la un text narativ, unde poți accesa următoarele exemple:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in