2021

Sesiunea august

Rezolvare

A. 

a) Două tipuri de acizi ribonucleici (ARN) implicați în procesul de sinteză proteică la eucariote sunt ARN-ul mesager și ARN-ul de transport/transfer. O deosebire între cele două tipuri de acizi ribonucleici este rolul realizat de fiecare, și anume: ARN-ul de transport/transfer are rolul de a transfera un aminoacid la locul de sinteză al lanțului polipeptidic, iar ARN-ul mesager are rolul de a transmite codul genetic transcris de pe ADN la locul unde se realizează procesul de translație.

b)

- Numărul de nucleotide de timină (T) și adenină (A) sunt egale: 128 T = 128 A
128+128=256 (nucleotide de T și A)...

B.

...

b) Două grupe de sânge ale unor posibili donatori sunt A și O cu Rh negativ. Regula transfuziei presupune ca aglutinogenele donatorului să nu întâlnească aglutininele din plasma primitorului. Deoarece grupa AB nu are aglutinine în plasmă, aceasta este un primitor universal. 

...

Modele de subiecte

Rezolvare

A.

b) Numărul nucleotidelor cu citozină și guanină este egal.

G= 244, C= G ==> C= 244

Aflăm numărul de nucleotide care conţin citozină + guanină:

244+244= 488 (C+G)

Aflăm numărul de ...

...

B.  

...

d) Cerința: Care este consecinţa în cazul transfuziei cu sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului Rh?

Rezolvare: Trebuie respectată compatibilitatea de Rh. Persoanele cu Rh negativ nu au în sânge aglutinine anti-D și le pot sintetiza în cazul unei transfuzii cu ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in