2019

Sesiunea iunie

A.

...

c) Dacă pe catena 3’-5’ secvenţa de nucleotide este TAGGCA, aflați secvenţa de nucleotide din catena de ADN 5’-3’ complementară.

Catena de ADN complementară catenei date este: ATCCGT.

Sesiunea august

B. 

...

d) 

Cerință: Care este consecinţa în cazul transfuziei cu sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului OAB?

Rezolvare: Înlănțuirea aglutinogenului cu  aglutinina (anticorpul) corespunzătoare (A cu alfa, B cu beta) este incompatibilă. Consecința în cazul transfuziei cu sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al ...

Simulare

A.

a) 

ARN-ul mesager - copiază informația genetică și este sintetizat în procesul de transcripție. Mărimea catenei de ARN-m este dependentă de cantitatea de informație genetică pe care o posedă. Diferă  la procariote și eucariote. La eucariote conține o singură genă.

ARN-ul de transfer/transport - intervine în transferul aminoacizilor la locul sintezei proteice. Are o masă moleculară mică și este format din 75-90 nucleotide.

b) 

Numărul nucleotidelor cu citozină și guanină este egal:

56 citozină = 56 guanină

...

B.

...

c) Persoanele cu Rh negativ nu au în sânge aglutinine anti-D și le pot sintetiza în cazul unei transfuzii cu Rh pozitiv. La o altă transfuzie cu sânge Rh pozitiv pot apărea grave manifestări de incompatibilitate.  De aceea trebuie ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in