Punctul B

Pentru a rezolva punctul B al subiectului al II-lea, e nevoie să știi informațiile de bază despre grupele de sânge și transfuzia sângelui.

Cerința a) Grupele de sânge

Prima cerință se referă în general la grupele de sânge.

Grupele de sânge sunt caracteristici ale sângelui ce au determinism genetic. Fiecare grupă de sânge este definită de prezența sau absența unui antigen (mai este numit aglutinogen) specific pe suprafața hematiilor și prin prezența sau absența unor anticorpi (numiți și aglutinine) specifici din plasma individului, conform schemei:

...

Factorul Rh (Rhesus) este un alt antigen (D) de pe suprafața hematiilor. Atunci când acesta este prezent individul este Rh pozitiv (Rh+), iar dacă antigenul D este absent atunci individul este Rh negativ (Rh-). 

Exemple de la Bac:

...

Cerința b) Regulile de transfuzie

Pentru realizarea unei transfuzii de sânge este necesar ca pe hematiile donatorului să nu se găsească antigene/aglutinogene împotriva cărora există anticorpi/aglutinine în plasma primitorului (A cu α, B cu β, și D cu anti-D). 

Astfel, regulile de transfuzie sunt:

  • Grupa de sânge O este donator universal, deoarece nu prezintă aglutinogene pe suprafața hematiilor. Aceasta poate primi sânge doar de la grupa O (izogrup), deoarece are ambele aglutinine în plasmă ce pot ...
  • ...
  • ...

...

! Uneori, inclusiv cerința a) poate viza cunoștințe despre regulile de transfuzie. Mai jos e un exemplu de acest fel.

...

Cerința c) Consecința transfuziilor între pacienți incompatibili

În mod tipic, cerința c) vizează consecinţa în cazul transfuziei cu sânge provenit de la un donator incompatibil din punctul de vedere al sistemului ABO/Rh.

În timpul unei transfuzii de la un donator incompatibil se întâlensc antigenele/aglutinogenele cu anticorpii/aglutininele specifice lor (A cu α, B cu β și D cu anti-D) și are loc o reacție de tip antigen-anticorp, care duce la aglutinarea hematiilor (de unde și numele de aglutinogen și aglutinine), care ulterior vor fi distruse.

  • incompatibilitate d.p.d.v. al sistemului ABO

...

  • incompatibilitate d.p.d.v. al sistemului Rh

...

Cerința d) Formularea și rezolvarea unei cerințe noi

La cerința d), trebuie să scrii singur/ă o cerință nouă pentru problema dată la punctul B. Pentru a primi punctajul maxim, e nevoie și să rezolvi cerința propusă de tine.

...

În continuare îți oferim mai multe exemple, din care te poți inspira atunci când formulezi și rezolvi propria cerință.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in