Legile lui Mendel

Problemele care vizează legile mendeliene ale eredității, abaterile de la legile lui Mendel, genotipul sau fenotipul unor organisme, se regăsesc în partea a doua a subiectului II la Bacalaureatul de Biologie vegetală și animală. Aceste probleme îți vor solicita cunoștiințe de Biologie de clasa a IX-a, iar pentru a fi sigur că stăpânești aceste noțiuni, va trebui să exersezi pe cât mai multe modele de subiecte.

Informații de bază

Ereditatea reprezintă capacitatea organismelor vii de a le transmite urmașilor caractere morfologice, fiziologice, biochimice și comportamentale specifice. Aceste trăsaturi poartă numele de caractere ereditare și se transmit de la parinți la descendenți cu mare fidelitate.

Variabilitatea reprezintă capacitatea ființelor vii de a se deosebii între ele prin însușirile lor morfologice, fiziologice, biochimice și comportamentale. Deși există foarte multe asemănări între părinți și descendenții lor sau între organismele acelorași specii, totuși în natură nu există două organisme perfect identice.

Gena este un segment al moleculei de ADN format dintr-o secvență specifică de nucleotide, grupate în codoni, care determină transmiterea și manifestarea unor caractere ereditare. O genă codifică o proteină sau un ARN funcțional, spre deosebire de codon care codifica un singur aminoacid. Dacă codonii reprezintă “alfabetul” codului genetic atunci genele sunt cuvintele care rezultă prin alăturarea acestora.  

Diferitele forme pe care le poate avea o genă se numesc alele. Alele diferite determină trăsături diferite. În alte cuvinte, alelele reprezintă diferitele versiuni ale genelor.

Stuctura genetică pe care o au organismele se numește genotip, iar caracterele care rezultă din interacțiunea dintre factorii de mediu și genotip reprezintă fenotipul; sau mai bine zis fenotipul reprezintă manifestarea genotipului sub forma tuturor caracteristicilor observabile la un organism.

Cromozomul este forma de organizare a ADN-ului în timpul diviziunii celulare și are rolul de a asigura distribuirea egala a materialului genetic între cele două celule fiice. Totalitatea genelor prezente în setul complet de cromozomi al unui organism se numește genom.

În mod normal fiecare organism diploid (adică cu numar dublu de cromozomi, notat 2n) are o per...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in