Cromozomii și ereditatea

Pe această pagină explicăm legătura dintre cromozomi și ereditate, bazându-ne pe teoria cromozomială a eredității. Aceasta a fost elaborată de Thomas Hunt Morgan în urma experimentelor sale pe musculița de oțet, pentru care i s-a acordat distincția premiului Nobel pentru Medicină în 1993. Mai jos vă explicăm premisele pe care se bazează această teorie:

  • dispunerea lineară a genelor în cromozomi
  • fenomenul de linkage sau transmiterea înlanțuită a genelor dispuse în același cromozom
  • fenomenul de crossing-over sau schimbul reciproc de gene între cromozomii omologi

Vă amintim câteva informații scurte despre diviziune celulară, de care veți avea nevoie pentru a putea rezolva cerințele care se bazează pe felul în care funcționează cromozomii și pe caracteristicile lor în diverse momente ale ciclului celular.

La sfârșitul lucrării vă oferim un exemplu de problemă rezolvată în întregime, care cuprinde cerințe în care puteți aplica exact cunoștiințele pe care le-ați acumulat adineaori. După ce o parcurgeți pe aceasta, încercați să rezolvați singuri una din problemele din alte modele de subiecte de la Bacalaureatul de Biologie vegetală și animală de aici. Vă puteți corecta răspunsurile după cele oferite de profesorii noștri, în funcție de baremul oficial.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in