Probleme de calcul a conținutului de apă din plasmă

Acest tip de probleme se rezolvă prin calcul pur, însă dacă vreți să înțelegeți noțiunile cu care lucrați și care e relația dintre ele, vă oferim mai jos o sinteză a următoarelor noțiuni: mediul intern al organismului, cu principalele sale componente, și componentele sângelui.

Vă sfătuim să treceți rapid peste schema noastră pentru a vă pune în temă cu noțiunile cu care veți lucra când veți rezolva problemele de calcul a masei apei din plasma unui individ. Acestea se găsesc aproape tot timpul la subpunctul 1 de la subiectul II din cadrul Bacalaureatului la Biologie vegetală și animală.

Componentele mediului intern

Mediul intern este reprezentat de totalitatea mediilor lichidiene extracelulare, care au rolul de a asigura posibilitatea realizării schimburilor permanente care există între diferitele structuri ale organismului.

Componentele principale ale mediului intern sunt:

  • lichidul interstițial - este lichidul care ocupă spațiul dintre celule, sau dintre țesuturi. Face legătura dintre aceste aceste celule si vasele sangive și limfatice din vecinătate, între care există schimburi de substanțe. Este substanța care susține nutrienții pe care celulele le vor prelua, respectiv produșii toxici pe care îi vor debarasa. Toate aceste schimburi au loc între
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in