Probleme - Bacalaureat Biologie vegetală și animală

Subiectul II de la Bacalaureatul la Biologie vegetală și animală constă din două exerciții tip probleme care au mai multe cerințe. Este subiectul pentru care poți obține 30 de puncte dacă stăpânești metoda de rezolvare a problemelor. Tocmai de aceea, acest ghid vine să te ajute să înțelegi aceste probleme și să înveți să le rezolvi.

Exercițiul 1 este compus din mai multe cerințe. Unele cerințe sunt de teorie, dar aproape întotdeauna vei avea și o problemă de calcul a masei de apă din plasma unui individ. Pentru a te ajuta să rezolvi acest exercițiu, îți amintim de câteva noțiuni despre mediul intern al organismului și despre plasma din sânge. Chiar dacă aceste probleme sunt strict probleme de calcul, teoria este importantă pentru a înțelege noțiunile care se cer. Ghidul include și multe exemple de probleme rezolvate pentru a te obișnui cu metoda de calcul.

Exercițiul 2 constă dintr-o problemă bazată pe principiile eredității, studiate în clasa a IX-a. Pentru a putea rezolva aceste probleme, este foarte indicat să cunoști teoria pe care am inclus-o în acest ghid. Pentru fiecare temă am inclus și exerciții rezolvate, ca tu să vezi cum se aplică aceste cunoștiințe în rezolvarea cerințelor de la Bacalaureat. 

După ce treci prin acest ghid, poți încerca la rândul tău să rezolvi singur(ă) modelele de subiecte (inclusiv cel pentru bacul din 2022) sau testele de antrenament din 2021, pentru a exersa cât mai mult.