Structura și tipurile de ARN

Tipurile de ARN, rolurile și particularitățile acestora sunt, de asemenea, subiecte foarte frecvente la subiectul II în cadrul Bacalaureatului la Biologie - Anatomie și Genetică umană. Toate noțiunile de teorie pe care trebuie să le știți pentru a rezolva aceste cerințe vi le-a adunat în această lucrare recapitulativă, ca voi să nu mai pierdeți timp căutând informațiile în cărți și caiete.

După ce veți trece în revistă cunoștiițele despre diferitele tipuri de ARN și funcțiile lor, vă invităm să treceți peste tipurile de cerințe de la Bac ce au în vedere aceste subiecte. Citiți rezolvările propuse de profesorii noștri și aflați cum să răspundeți de nota 10 la exercițiile de la subiectul II, la examenul de Bac la Biologie. 

ARN-ul prezintă o singură catenă polinucleotidică, legăturile dintre nucleotide realizându-se prin legături fosfodiesterice între pentoză și radicalul fosfat.
Exista două clase de ARN:

ARN viral

controlează ereditatea la unele virusuri. ARN-ul viral reprezintă materialul genetic a ribovirusurilor. Este de obicei monocatenar, și se prezintă liniar, uneori circular. Mărimea și masa acestuia depind de cantitatea de informație pe care o deține.

ARN celular

participă în sinteza unor proteine specifice. ARN-ul celular este de mai multe tipuri: 

  • ARN nuclear mic (ARNsn);
  • ARN mesager (ARNm);
  • ARN de transport (ARNt);
  • ARN ribozomal (ARNr).

ARNsn 

  • evidențiat în nucleul celulei animale;
  • rol în maturarea ARNm, proces numit splicing.
  • prezintă importanță în structura și fun
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in