Rolul acizilor nucleici

Rolul ARN-ului și ADN-ului

Caracteristicile, rolul acizilor nucleici precum și funcțiile diferite ale acestora servesc ca sursă pentru multe cerințe la subiectul II, în cadrul Bacalaureatului la Biologie - Anatomie și Genetică. Asemănări și deosebiri între ADN și ARN, sau între tipurile diferite de ARN, sunt întrebări frecvente la Bac.

Am inclus rezolvările corecte ale subiectelor de Bac, ca voi să înțelegeți mai bine, însă vă invităm să exersați pe cât mai multe modele de subiecte, pe care le puteți găsi rezolvate integral aici.

Acizii nucleici reprezintă baza eredității. La nivelul lor se găsește codificată informația ereditara care dictează caracterele specifice fiecărei specii.

  • ADN-ul în principal, dar și ARN-ul la unele virusuri, are rolul de a depozita pe termen lung informația genetică și de a o furniza oricând este necesar. În plus, acizii nucleici mai au și rolul de a transmite informația genetică de la o generație la alta.
  • ARN-ul are rolul de a facilita utilizarea informației înscrise în ADN. Datorită ARN-ului informația de pe ADN poate fi citită prin transcripție, transportată și descifrată la nivelul ribozomilor, aceasta dictând sinteza proteinelor.

Diferitele roluri ale ARN-ului s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in