Etapele sintezei proteice

Sinteza proteică, sau proteinosinteza, este procesul de formare a proteinelor, care reprezintă componenta esențială a unui organism viu. Proteinosinteza are loc în două etape: transcripția și translația.

Cunoașterea etapelor sintezei proteice este importantă în acele cerințe de la subiectul II, subpunctul A, în care ți se cere să redai o secvență înainte și după translație, sau în cele în care ți se cer explicații cu privire la diversele tipuri de ARN implicate în procesele de transcripție și translație. Sunt prezente în majoritatea problemelor de la punctul A, subiectul II și de aceea vă sugerăm să exersați pe câteva din modelele noastre de subiecte rezolvate de către profesorii noștri, pentru a vă obițnui cu cerințele de genul acesta.

Transcripția

Este procesul de copiere a informației genetice dintr-o catenă de ADN de către un ARNm.
La procariote, copierea informației genetice se face din mai multe gene succesive, astfel sintetizându-se mai multe proteine necesare celulei în diferite momente.
La eucariote, copierea informației genetice se face dintr-o singură genă, astfel având loc sinteza unei singure catene polipetidice/proteină.
Acest proces este foarte complex și se desfășoară în trei faze:

  • inițierea transcrierii, care se realizează d
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in