Codul genetic

Codul genetic este unul din subiectele care au fost indispensabile din edițiile din anii trecuți de Bacalaureat la Biologie - Anatomie și Genetică umană. Fiind printre cele mai frecvente teme pentru subiectul II, punctul A, profesorii noștri s-au hotărât să vă ofere niște scurte noțiuni teoretice, care să vă reamintească ce sunt codonii, nucleotidele, cum sunt codificați diverși aminoacizi, precum și care sunt caracteristicile codului genetic.

După ce vă reamintiți această parte de materie, puteți trece mai departe la tipurile de probleme care vizează aceste noțiuni. Profesorii noștri au rezolvat pentru voi câteva din problemele de la Bac, ca voi să înțelegeți raționamentul din spatele lor. Vă invităm să încercați și singuri să rezolvați exerciții similare din modelele noastre de subiecte rezolvate, de pe Liceunet.

Ce este codul genetic?

Codul genetic reprezintă setul de reguli după care informația cuprinsă de materialul genetic reprezentat de ADN, ARN, este translatată (tradusă) pentru a fi posibilă sinteza proteinelor. Cu alte cuvinte reprezintă corespondența dintre secvența nucleotidelor din acizii nucleici și secvența aminoacizilor din proteine.

Codonul este unitatea de codificare a informației genetice din ADN și este format din trei nucleotide alăturate. Un codon codifică un aminoacid.
Pentru a nu fi confundați aminoacizii în timpul procesului de proteinosinteză este necesar ca fiecare aminoacid să aibe măcar un simbol care să-l codifice numai pe el. O corespondența de 1 la 1 nu era posi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in