Acizi nucleici

Pentru a putea rezolva cu brio punctul A al subiectului al II-lea de la bacul la Anatomie, e important să stăpânești noțiunile legate de acizii nucleici. Mai precis, trebuie să știi materia despre ADN și diferitele tipuri de ARN, structura și rolurile acestora, precum și codul genetic și sinteza proteică.

Ghidul conține atât principalele noțiuni teoretice despre acizi nucleici de care ai nevoie pentru a rezolva cerințele subiectului al II-lea de la bac, cât și probleme și exerciții rezolvate. În acest mod, vei avea parte de exemple de rezolvări după care te poți ghida sau care te pot ajuta să îți verifici propriile rezolvări.

Începem prin a-ți prezenta pe scurt informații legate de structura chimică a acizilor nucleici de care ai nevoie pentru a rezolva cerințele de la bac. Apoi ne concetrăm pe informații de bază despre rolul acizilor nucleici, despre structura primară și secundară a ADN-ului, și despre structura ARN-ului și tipurile de ARN.

De asemenea, în ghid poți citi noțiuni de teorie utile pentru a înțelege și răspunde corect cerințelor de la bac ce vizează codul genetic. Deoarece cerințele pot să vizeze și etapele sintezei proteice sau comparații între materialul genetic al eucariotelor, procariotelor și virusurilor, am inclus și informații despre acestea.

În acest ghid ne concentrăm pe informații de bază utile pentru rezolvarea subiectului II. Însă, dacă dorești să aprofundezi materia la biologie și să fii și mai bine pregătit pentru bac, te invităm să înveți și din Manualul de Anatomie și fiziologie umană, precum și din Manualul de Genetică.