Ce trebuie să înveți

Pentru a putea rezolva corect problemele de la Subiectul al II-lea al bacalaureatului la Anatomie, e nevoie să cunoști în principal următoarele teme: acizii nucleici și transfuzia sângelui.

Rezolvarea Punctului A presupune stăpânirea informațiilor specifice geneticii moleculare. În acest caz, e nevoie să cunoști:

Rezolvarea Punctului B presupune cunoștințe despre grupele de sânge și transfuzia sângelui:

În  ghidul nostru am inclus informații utile legate de aceste teme, împreună cu exerciții rezolvate pe care le poți lua drept model. Toate acestea sunt menite să îți ofere informația de care ai nevoie pentru bac în același loc. 

Iată și un scurt fragment din materialul pe care îl vei găsi accesând eBook-ul:

Punctul A Cerința b)

Problemele de calcul de la cerința b) a punctului A în general urmăresc:

Cum calculezi numărul de nucleotide?

Pentru a calcula numărul de nucleotide de un anumit tip din ADN, prima dată trebuie să ne amintim legea complementarității bazelor: numărul nucleotidelor de adenină este egal cu a celor de timină și vice-versa, iar numărul nucleotidelor de guanină este egal cu a celor de citozină și vice-versa. 

  • Apoi, căutăm în datele problemei tipul nucleotidelor al căror număr este cunoscut și identificăm tipul complementar de nucleotide.
  • Spre exemplu, cerința b) din Sesiunea iunie, 2022 sună așa:

Sinteza unei enzime din compoziţia salivei se realizează pe baza informaţiei unui fragment de ADN bicatenar, alcătuit din 488 nucleotide, dintre care 48 conţin adenină.

Stabiliţi următoarele:

  • numărul nucleotidelor cu guanină conţinute de fragmentul de ADN bicatenar (scrieţi toate etapele necesare rezolvării acestei cerinţe);

Din cerință aflăm că tipul de nucleotide al căror număr este cunoscut sunt cele de adenină. Mai departe, știm din legea complementarității bazelor că tipul de nucleotide complementare celor de adenină sunt nucleotidele de timină.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in