Tipurile de comic

În general, când vorbim despre comic, ne referim la specia genului dramatic denumită comedie. Aceasta este scrisă fie în proză, fie în versuri, iar acțiunea și deznodământul sunt caracterizate de o atmosferă veselă, ușoară. Conflictul care se află în centrul comediei este, de obicei, superficial. În comedii se satirizează realități sociale, defecte ale caracterului uman sau se prezintă situații amuzante.

Comicul reprezintă o categorie estetică ce cuprinde acele aspecte ale unui text care provoacă râsul receptorului. Aceste elemente pot fi: situații, trăsături morale ce aparțin anumitor personaje, obiceiuri, limbaj.

Pentru realizarea comicului este nevoie de un contrast (între aparență și esență, scopuri și mijloace, plan și rezultatele acestuia etc.). El sancționează, implicând o atitudine critică relativ la elementul în jurul căruia se construiește contextul hazliu. Din această cauză, comicul presupune o anumită conștiință a superiorității celui care îl creează.

Comicul poate fi de mai multe feluri:

a) Comic de situație

Acest tip de comic se realizează printr-o multitudine de răsturnări de situație, precum și  găsirea unor soluții surprinzătoare la conflictele prezente în cadrul acțiunii.

Sursele comicului de situație sunt:

  • confuzia (sau echivocul)
  • substituirea
  • acumularea progresivă
  • cuplul comic
  • triung
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in