Lock

Rolul indicațiilor/notațiilor scenice

Lock

Indicațiile scenice, cunoscute și ca notațiile autorului sau didascaliile (cuvânt provenit din grecescul didaskalia, desemnează caietele cu însemnări primite de către actori înaintea unei reprezentații) sunt instrucțiunile autorului unei piese de teatru, realizate în vederea unei interpretări corespunzătoare a operei pe sc…

...

Clasificare didascalii

Didascaliile se clasifică astfel:

a) Indicații scenice externe

  • Didascalii paratextuale (titluri)

Acestea reprezintă primele elemente prezentate cititorului sau unui eventual spectator pe afișul stagiunii. Ele ajută la imaginarea reprezentării piesei, în vederea vizionării ei ulterioare. 

  • Didascalii generice

Acestea au legătură cu specia dramatică în care este încadrată piesa: fie comedie, fie tragedie, fie dramă (sau subspecii ale acestora). Indicațiile generice au rolul de a  coordona publicul receptor, stabilind cadrul de interpretare al acestuia, precum și zona de manevră a imaginarului.

  • Indicații privind personajele

Ac…

...

Exemple

Pentru a înțelege exact cum se formulează un răspuns corect la cerința pe care este posibil să o întâlnești la subiectul al doilea al examenului de Bacalaureat: „prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului într-un fragment din textul...”, echipa Liceunet îți pune la dispoziție câteva exemple.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in