Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice

Una dintre cerințele pe care le poți întâlni la subiectul II al examenului de Bacalaureat este aceea de a comenta un text, evidențiind relația dintre ideea potică și mijloacele artistice. La prima vedere pare o cerință care te poate pune în dificultate, însă odată ce știi la ce se referă fiecare dintre cele două concepte (idee poetică și mijloace artistice), va fi foarte simplu de rezolvat.

Ideea poetică se referă la mesajul pe care dorește să îl transmită autorul prin intermediul acelui text, iar mijloacele artistice însumează totalitatea procedeelor pe care le utilizează pentru a da expresivitate textului și pentru a exprima cât mai clar tema poeziei.

În cazul în care ai de rezolvat o astfel de cerință, este important ca mai întâi să citești textul, să îți faci o impresie legată de tema acestuia, iar apoi să identifici mijloacele artistice utilizate (figuri de stil: epitete, comparații, personificări, metafore, etc. și imaginile artistice: vizuale, olfactive, auditive, etc.). 

Îți va fi mult mai ușor să dai un răspuns de nota 10 odată ce stăpânești noțiunile teoretice despre mijloacele artistice (figuri de stil și imagini artistice), dar și lecturând aceste exemple: