Perspectiva narativă

Perspectiva narativă reprezintă punctul de vedere al autorului sau unghiul din care acesta prezintă evenimentele, situațiile.

În proza narativă tradițională este dominant naratorul omniscient (de exemplu, în opere precum „Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon sau de „Ion de Liviu Rebreanu), în vreme ce proza modernă optează pentru focalizarea internă, ce presupune un narator care deține în același timp funcția de personaj, reprezentativ în acest sens este romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război al lui Camil Petrescu. Focalizarea multiplă este, de asemenea, caracteristică prozei moderne, fiind o asociere a mai multor instanțe narative, precum multitudinea de puncte de vedere ce includ narator și personaje sau numai personaje. Exemple de focalizare multiplă sunt ilustrate în „Enigma Otiliei de George Călinescu sau „Patul lui Procust de Camil Petrescu.

Caracteristicile fiecărui tip de perspectivă narativă (perspectivă omniscientă, perspectivă internă - subiectivă, perspectivă externă - obiectivă, perspectivă multiplă), precum și alte detalii de care ai nevoie pentru a rezolva cât mai bine subiectul II de la examenul de Bacalaureat le-am inclus într-un ghid destinat exclusiv acestui subiect.

Iată și câteva exemple de rezolvare a cerințelor întâlnite în cadrul subiectelor e la Bacalaureat:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in