Perspectiva narativă
Perspectiva narativă reprezintă punctul de vedere al autorului sau unghiul din care acesta prezintă evenimentele, situațiile.
În proza narativă tradițională este dominant naratorul omniscient (de exemplu, în opere precum „Ciocoii vechi și noi” de Nicolae Filimon sau de „Ion” de Liviu Rebreanu), în vreme ce proza modernă optează pentru focalizarea internă, ce presupune un narator care deține în același timp funcția de personaj, reprezentativ în acest sens este romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” al lui Camil Petrescu. Focalizarea multiplă este, de asemenea, caracteristică prozei moderne, fiind o asociere a mai multor instanțe narative, precum multitudinea de puncte de vedere ce includ narator și personaje sau numai personaje. Exemple de focalizare multiplă sunt ilustrate în „Enigma Otiliei” de George Călinescu sau „Patul lui Procust” de Camil Petrescu.
Caracteristicile fiecărui tip de perspectivă narativă (perspectivă omniscientă, perspectivă internă - subiectivă, perspectivă externă - obiectivă, perspectivă multiplă), precum și alte detalii de care ai nevoie pentru a rezolva cât mai bine subiectul II de la examenul de Bacalaureat le-am inclus într-un ghid destinat exclusiv acestui subiect.
Iată și câteva exemple de rezolvare a cerințelor întâlnite în cadrul subiectelor e la Bacalaureat:
- Jocurile Daniei de Anton Holban - Perspectiva narativă
- Adela de Garabet Ibrăileanu - Perspectiva narativă
- Întunecare de Cezar Petrescu - Perspectiva narativă
- Oraș patriarhal de Cezar Petrescu - Perspectiva narativă
- Donna Alba de Gib Mihăescu - Perspectiva narativă
- Popa Man de Ion Agârbiceanu - Perspectiva narativă
- Înmormântarea lui Urcan bătrânul de Pavel Dan - Perspectiva narativă
- Cântecul iubirii de Liviu Rebreanu - Perspectiva narativă
- Golanii de Liviu Rebreanu - Perspectiva narativă
- Isabel și apele diavolului de Mircea Eliade - Perspectiva narativă
- Arhanghelii de Ion Agârbiceanu - Perspectiva narativă
- Adam și Eva de Liviu Rebreanu - Perspectiva narativă
- Întâmplări din irealitatea imediată de Max Blecher - Perspectiva narativă
- Adam și Eva de Liviu Rebreanu - Perspectiva narativă
- Venea o moară pe Siret de Mihail Sadoveanu - Perspectiva narativă
În plus, dacă ești curios să afli mai multe informații despre instanțele comunicării narative, îți recomandăm să citești această pagină.
Iată cum poate fi formulat răspunsul la cerința de a prezenta, în minimum 50 de cuvinte, instanțele comunicării din fragmentul din textul „Cântecul iubirii” de Liviu Rebreanu.