Lock

Perspectiva narativă

Lock

Perspectiva narativă reprezintă punctul de vedere al autorului sau unghiul din care acesta prezintă evenimentele, situațiile.

În proza narativă tradițională este dominant naratorul omniscient (de exemplu, în opere precum „Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon sau de „Ion de Liviu Rebreanu), în vreme ce proza modernă optează pentru focalizarea internă, ce presupune un narator care deține în același timp funcția de personaj, reprezentativ în acest sens este romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război al lui Camil Petrescu. Focalizarea multiplă este, de asemenea, caracteristică prozei moderne, fiind o asociere a mai multor instanțe narative, precum multitudinea de puncte de vedere ce includ narator și personaje sau numai personaje. Exemple de focalizare multiplă sunt ilustrate în „Enigma Otiliei de George Călinescu sau „Patul lui Procust de Camil Petrescu.

Caracteristicile fiecărui tip de perspectivă narativă (perspectivă omniscientă, perspectivă internă - subiectivă, perspectivă externă - obiectivă, perspectivă multiplă), precum și alte detalii de care ai nevoie pentru a rezolva cât mai bine subiectul II de la examenul de Bacalaureat le-am inclus într-un ghid destinat exclusiv acestui subiect.

Iată și câteva exemple de rezolvare a cerințelor întâlnite în cadrul subiectelor e la Bacalaureat:

În plus, dacă ești curios să afli mai multe informații despre instanțele comunicării narative, îți recomandăm să citești această pagină

Iată cum poate fi formulat răspunsul la cerința de a prezenta, în minimum 50 de cuvinte, instanțele comunicării din fragmentul din textul „Cântecul iubirii” de Liviu Rebreanu. 

În fragmentul extras din „Cântecul iubirii”, am identificat următoarele instanțe ale comunicării: naratorul și personajele (moș Costan și Ileana). La început, acțiunea este relatată de către un narator omniscient, omniprezent, detașat, neimplicat în evenimentele care au loc în text. Apoi, însă, moș Costan preia rolul naratorului, însă, de această dată, avem de-a face cu un narator participant la evenimentele relatate („A trecut potop de vreme de atunci, dar îmi aduc aminte de ea, parcă numai ieri aș fi văzut-o.”).

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in