Lock

Modurile de expunere

Lock

La subiectul II al examenului de Bacalaureat de la limba și literatura română este posibil să primești și cerința de a menționa ce mod de expunere folosește autorul textului pe care l-ai primit, dar și care sunt particularitățile acestuia. Accesând această pagină vei afla care sunt caracteristicile narațiunii, ale dialogului, alea descrierii, cât și ale monologului.

Modurile de expunere sunt utilizate de către autorul unei opere literare pentru a se exprima fie în mod direct, fie indirect. Acestea sunt, după cum urmează:

Narațiunea

Narațiunea este modul de expunere prin care se relatează fapte și întâmplări într-o succesiune temporală. Aceasta implică: un narator, acțiune și personaje. Naratorul reprezintă ipostaza literară a autorului, iar rolul acestuia este acela de a povesti evenimentele petrecute, precum și de a descrie locurile unde se petrece acțiunea.

Deși este întâlnită ocazional în cadrul operelor dramatice, narațiunea este modul de expunere specific pentru operele epice. Ocazional, întâlnim narațiunea în operele lirice cu caracter narativ.

Exemplu:

„Amu cică era odată într-o țară un crai, care avea trei feciori. Și craiul acela mai avea un frate mai mare, care era împărat într-o altă țară, mai depărtată. Și îm

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in