Subiectul I Bac Română - Ghid pentru examen

Examenul de Bacalaureat la limba și literatura română pentru anul 2018 are o structură puțin modificată față de anii precedenții, cele mai multe schimbări putând fi observate la subiectul I.

Astfel, începând din acest an, primul subiect presupune citirea unui text nonliterar, memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, științific, argumentativ, din domeniul audio-vizual, la prima vedere. Cerințele pe care trebuie să le rezolvi în cadrul acestui subiect sunt divizate în două subpuncte.

Mai exact, la primul subpunct, notat cu litera A, ți ce va cere să răspunzi la cinci întrebări, iar informațiile le vei găsi chiar în textul dat. Tot ce trebuie să faci pentru obținerea punctajului maxim este să citești cu atenție textul primit, dar și întrebările, iar apoi să formulezi răspunsurile în enunțuri corecte atât în ceea ce privește conținutul, cât și din punct de vedere al exprimării și normelor de ortografie și punctuație.

Cel de-al doilea subpunct, notat cu litera B, este puțin mai complex și presupune redactarea unui text argumentativ pornind de la o tematică sau de la o idee regăsită în textul lecturat. Pașii pentru redactarea unui text argumentativ nu sunt mulți și sunt ușor de urmat. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai formulat o opinie față de problematica pusă în discuție, apoi să enunți două sau mai multe argumente care să-ți susțină opinia, raportându-te la text și chiar la o experiență personală, urmând ca la final să formulezi o concluzie. Nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că ai folosit conectorii specifici textului argumentativ, dar și că textul tău este lizibil și respectă normele de punctuație și ortografie.

Pentru mai multe detalii despre scrierea unui text argumentativ îți recomandăm să accesezi ghidul Cum se face un text argumentativ.

Pentru rezolvarea corectă a acestui prim subiect vei primi 50 de puncte.

Ești curios să vezi câteva rezolvări? Accesează materialele de mai jos și vei vedea cum trebuie să formulezi răspunsurile:

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Subiectul I Bac Română - Ghid pentru examen

[2]
Review-urile utilizatorilor
  • 07.05.2019
    F. clar, f. util
  • 20.03.2019
    f f f bun