Subiectul I Bac Română - Ghid pentru examen

Primul subiect din cadrul examenului de Bacalaureat la limba română presupune citirea unui text nonliterar, memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, științific, argumentativ, din domeniul audio-vizual, la prima vedere. Cerințele pe care trebuie să le rezolvi în cadrul acestui subiect sunt divizate în două subpuncte.

Mai exact, la primul subpunct, notat cu litera A, ți ce va cere să răspunzi la cinci întrebări, iar informațiile le vei găsi chiar în textul dat. Tot ce trebuie să faci pentru obținerea punctajului maxim este să citești cu atenție textul primit, dar și întrebările, iar apoi să formulezi răspunsurile în enunțuri corecte atât în ceea ce privește conținutul, cât și din punct de vedere al exprimării și normelor de ortografie și punctuație.

Rezolvarea corectă a acestui prim subpunct (A) îți va aduce 30 de puncte.

Cel de-al doilea subpunct, notat cu litera B, este puțin mai complex și presupune redactarea unui text argumentativ pornind de la o tematică sau de la o idee regăsită în textul lecturat. Pașii pentru redactarea unui text argumentativ nu sunt mulți și sunt ușor de urmat. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai formulat o opinie față de problematica pusă în discuție, apoi să enunți două sau mai multe argumente care să-ți susțină opinia, raportându-te la text și chiar la o experiență personală, urmând ca la final să formulezi o concluzie. Nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că ai folosit conectorii specifici textului argumentativ, dar și că textul tău este lizibil și respectă normele de punctuație și ortografie.

Pentru mai multe detalii despre scrierea unui text argumentativ corect care să respecte baremul îți recomandăm să accesezi ghidul Cum se face un text argumentativ, iar pentru a vedea exemple de texte argumentative și toate rezolvările cerințelor de texte argumentative de la examenele de Bac, intră la secțiunea destinată acestui tip de material.

Pentru rezolvarea corectă a acestui subpunct (B) vei primi 20 de puncte.

Numărul total de puncte pe care le primești pentru rezolvarea corectă a subiectului 1 este 50 de puncte.

Ești curios să vezi câteva rezolvări? Accesează materialele de mai jos și vei vedea cum trebuie să formulezi răspunsurile:

Sugestii pentru Subiecte de tip I la Română

 • citește de câteva ori textul pentru a înțelege opera pe deplin;
 • citește cu mare atenție enunțul pentru a fi sigur că ai înțeles exact cerința. Din grabă sau din cauza emoțiilor poți omite ceva sau se pot crea confuzii;
 • atunci când se cere, „ambalează” răspunsul tău în fraze sau propoziții pentru ca profesorul care îți va corecta lucrarea să vadă că stăpânești bine limba română și nu ai dificultăți de exprimare;
 • reține care este structura textului argumentativ și care sunt conectorii pe care trebuie să-i folosești pentru a avea un material bine structurat;
 • folosește un limbaj clar, concis;
 • înainte de examen rezolvă câteva subiecte de genul acesta pentru a te acomoda cu structura.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Subiectul I Bac Română - Ghid pentru examen

[3]
Review-urile utilizatorilor
 • 07.05.2019
  F. clar, f. util
 • 20.03.2019
  Scris de Elev in clasa a 11-a
  f f f bun
 • 02.12.2020
  Scris de Elev in clasa a 11-a