Variante Bac Română - Subiectul I rezolvat (format valabil până în 2017)

Pentru a fi 100% pregătit pentru examen ne-am gândit că ți-ar fi foarte util să vezi cum au tratat profesorii noștri subiectul 1, primit de elevii de clasa a XII - a, de la profilul uman, la simularea examenului de Bac din 2015. În plus, îți recomandăm ca înainte de examen să rezolvi câteva subiecte de genul acesta pentru a te obișnui cu structura subiectului 1.

Pentru a vedea cum trebuie să arate o lucrare de nota 10 poți consulta rezolvările subiectelor din anii trecuți pe site-ul Liceunet.ro.

Citește textul pe care l-au primit elevii la simulare, iar apoi încearcă să formulezi propriile răspunsuri. Pentru a fi sigur că ai răspuns corect citește și rezolvarea formulată de profesorii noștri.

„O aşteptam fără încetare în tot timpul absenţei ei. Şi niciun semn. După câteva zile, când făcusem socoteala că trebuie să-mi scrie, m-am dus fără nicio bănuială, surâzător de succesul meu sigur, la cutia de scrisori. Apoi la factorul următor şi la al treilea. Am început să-mi dau singur explicaţii: poate că numărasem eu greşit. Să cerem informaţii. Din prima zi nu-mi scrie, sunt prea pretenţios. Poate că nu mi-a reţinut bine adresa. Sau s-a pierdut scrisoarea... Sau... Nu înţelegeam. Plecase cu o nespusă părere de rău. N-avea nicio curiozitate? Florile pe care mi le lăsase ca o mângâiere nu se uscaseră încă de tot, şi eu eram neliniştit, căutând să pricep, uneori indignat. Mady a spus:
–Aşa e ea!
Cum aşa? Adică este inutil să aştept un semn? În fiecare zi inutil? Voi vedea factorul venind şi nu-i voi ieşi în întâmpinare?
Grămezi de zile. Ce făcea ea în momentul acela, când eu mă plimbam sub ploaie, în frig, prea zăpăcit pentru ca să-mi fi încheiat toţi nasturii de la palton? La un teatru? La un ceai? Invitată? În orice caz, nu chinuindu-se singură... Ceva elegant: are Dania destule rochii ca să se îmbrace pentru fiecare recepţie. Să poţi asista, cum numai la cinematograf se poate face, la două scene aproape în acelaşi timp. Viaţa mea şi viaţa Daniei. [...]
Şi iar o întâlnire cu Mady. Mergeam la întâmplare, fără frică să ne vadă cineva, orice timp ar fi fost. Mady se preta la frenezia mea, la întrebările care nu mai conteneau. Totuşi, suportam. Era miezul iernii, treceau zile scurte, întunecoase, meschine. Dar când a fost prima zi de primăvară, când soarele a strălucit pe frunze, pe drumuri şi pe oameni, atunci am socotit că tăcerea Daniei este haină, că denotă cea mai deplină uscăciune sufletească şi că mă voi răzbuna. Eu nu uit niciodată nimic”.

(Anton Holban, „Jocurile Daniei”)

De asemenea, îți punem la dispoziție rezolvarea subiectului primit de elevii de la profilul real la simularea examenului de Bac din 2017. Aici găsești textul, iar în capitolele următoare rezolvarea pentru fiecare cerință.

„La ghișeu lumea se rărise de-a binelea. Abia vreo câțiva țăr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in