Cerința 7: Menționarea asemănărilor/deosebirilor dintre evenimente

În general, cerința 7 de la bacalaureat presupune menționarea unei asemănări sau deosebiri între două acțiuni/practici politice/evenimente istorice. Însă, există și situații în care cerința 7 a presupus menționarea unei caracteristici a unui eveniment istoric.

Menționarea asemănărilor/deosebirilor

„Menționarea” presupune doar scrierea informației, fără o detaliere amănunțită cum este cazul la cerința 6. Așadar, încearcă pe cât posibil să nu dezvolți prea mult această cerință, și încearcă să dai un răspuns la obiect.

Următorul exemplu face parte din modelul de subiecte pentru Bacalaureatul la Istorie din 2015:

Menționați o asemănare între practicile politice din România utilizate în perioada stalinismului, respectiv în perioada național-comunismului:

Analizează cerința cu atenție: Ce presupun practicile politice? Care sunt ideile politice ale stalinismului? Dar a național-comunismului? Răspunzând pe rând la fiecare întrebare, vei reuși să găsești un numitor comun care să te ajute să dai răspunsul corect. Îți reamintim faptul că e important să formulezi în propoziții răspunsul tău și să reiei o parte din enunț pentru a lua punctajul maxim pe cerință! 

O variantă de răspuns e aceasta:

Atât în stalinism cât și în perioada național-comunistă, se practica monopartidismul, singurul partid care avea acces la putere fiind Partidul Muncitoresc Român. Partidul Muncitoresc Român a fost denumit mai apoi, odată cu venirea lui Nicolae Ceaușescu la conducere, Partidul Comunist Român.

O cerință similară a fost la simularea din 2021. Cerința de la simulare a presupus menționarea unei constante „în desfășurar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in