Lock

2023

Lock

Începe pregătirea pentru examenul de Bacalaureat la limba română din anul 2023 încă de pe acum pentru ca în momentul în care vei susține această testare să fii mult mai familiarizat cu structura subiectelor.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, proba scrisă a examenului de Bacalaureat la limba română se va desfășura în data de 26 iunie 2023, în vreme de sesiunea de toamnă a acestei testări a fost programată pentru data de 16 august.

Sesiunea iunie

Sesiunea iunie a avut loc în data de 26 iunie. Eseul solicitat la subiectul 3 (profil real) presupune prezentarea particularitățilot unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu, iar elevii de la uman au avut un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Sesiunea de toamnă

Proba scrisă a examenului de bacalaureat, sesiunea august, va avea loc în data de 16 august.

Sesiunea specială

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat la limba română a avut loc în data de 18 mai 2023. 

La subiectul I elevii au primit de rezolvat mai multe cerințe pornind de la un fragment din textul „Din viața familiei Ion C. Brătianu, 1821 – 1891” de Sabina Cantacuzino, în vreme ce la subiectul al II-lea au avut de prezentat rolul notațiilor autorului în fragmentul din textul „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu. 

Subiectul al III-lea a fost diferit în funcție de profilul la care studiază. Astfel, elevii de la real au avut de prezentat particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga, iar cei de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui Ion Barbu sau lui Nichita Stănescu.

Modele de subiecte 2023

Întrebările de la subiectul I au fost formulate pe baza unui fragment din textul „Dintr-un secol de viață” de Cella Delavrancea, iar cea mai complexă dintre ele a fost aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă muzica este sau nu importantă în viața oamenilor. În cazul subiectului II cerința a fost construită pe baza poeziei „Lumina de ieri” de Lucian Blaga, în vreme ce pentru subiectul al III-lea cerința a fost de a scrie un eseu în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj într-un roman postbelic studiat, pentru profilul real, sau relația dintre două personaje într-un roman postbelic studiat, pentru profilul uman. 

Simulare 2023

Până atunci, îți recomandăm să consulți următoarele materiale:

Ghiduri pentru Bac Română 2023

Aceste materiale au fost redactate urmărind actuala structură a examenului de Bacalaureat la română și conțin toate informațiile de care ai nevoie, indiferent de profilul la care studiezi.

Teste de antrenament

În plus, unul dintre cele mai eficiente moduri în care te poți pregăti pentru Bacalaureatul la română din vara anului 2023 este acela de a rezolva testele de antrenament de la sesiunile anterioare: Teste de antrenament 2020 și Teste de antrenament 2021.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in