2022
Examenul de Bacalaureat la limba și literatura română ți se va părea mult mai simplu dacă începi să te pregătești din timp.
Sesiunea iunie 2022
Elevii care au susținut proba scrisă a Bacalaureatului la română în data de 20 iunie 2022 au primit, la subiectul I, un fragment din textul textul „Doamna Elena Cuza” de Nicolae Iorga, printre cerințe fiind și aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate produce sau nu emoție, făcând referire atât la informațiile din text, cât și la experiențe culturală sau personală.
La subiectul II cerința a fost aceea de a prezenta, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă din fragmentul din textul „Întunecare” de Cezar Petrescu.
La subiectul III s-a făcut o diferențiere între elevii care au studia la profilul real și cei care au studiat la uman, astfel că, pentru profilul real cerința a fost de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, iar la uman aceea de a redacta un eseu despre particularități de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Sesiunea august 2022
Subiectul I a fost compus dintr-un fragment din textul „Bacovia. Poezie sau destin” de Agatha Grigorescu-Bacovia, iar printre cerințe s-a numărat și aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă experiențele de viață influențează sau nu procesul de creație, iar subiectul II s-a cerut prezentarea perspectivei narative în fragmentul din textul „Popa Man” de Ion Agârbiceanu.
Cerința de la subiectul III a fost diferită, în funcție de profilul studiat. Astfel, elevii de la real au avut de redactat un eseu despre particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu, iar elevii de la profilul uman, un eseu despre particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.
Modele de subiecte
Cerințele primului subiect au fost construite pe baza unui fragment din textul „Memorii” de Mircea Eliade, cea mai complexă fiind aceea de a redacta un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă inspirația este sau nu stimulată de lectură, raportându-te atât la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.
Cerința subiectului al doilea a fost construită pe baza unui text din textul „Jar” de Liviu Rebreanu, în vreme ce pentru subiectul al treilea cerința a fost de a scrie un eseu în care să prezinți particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu, pentru profilul real, sau Lucian Blaga, pentru profilul uman.
Simulare Bac 2022
- Simulare Română - 25 ianuarie 2022 - Iași
- Simulare Română - 26 ianuarie 2022 - Constanța
- Simulare Română - 27 ianuarie 2022 - Brăila
Subiectul I a fost construit pe baza unui fragment din textul „Destăinuiri” de Profira Sadoveanu, iar printre cerințe s-a regăsit și aceea de a scrie un text în care să argumentezi dacă păstrarea discreției în legătură cu viața privată este importantă sau nu.
La subiectul II cerința a fost aceea de a prezenta rolul notațiilor autorului în fragmentul din textul „Idolul și Ion Anapoda” de George Mihail-Zamfirescu, iar ultimul subiect a avut cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularități ale unui text poetic scris de Tudor Arghezi, pentru profilul real, sau Ion Barbu, pentru profilul uman.
Ghiduri și exemple pentru Bac Română
Aici poți accesa alte materiale pentru Bacalaureatul la română:
- Bacalaureat pe înțelesul tuturor - Ghidul pregătirii la limba română
- Subiectul I Bac Română
- Cum se face un Text Argumentativ
- Subiectul II Bac Română
- Subiectul III - Ghid pentru scrierea eseului