Lock

Sesiunea iunie

Lock

Verifică dacă ai rezolvat corect subiectele de la examenul de Bacalaureat la limba română care s-a desfășurat în iunie 2021 cu ajutorul rezolvărilor pe care ți le pune la dispoziție echipa Liceunet.

Primul subiect a fost format dintr-un fragment din textul „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, iar pe baza acestuia ai avut de rezolvat mai multe cerințe, printre care și aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să se argumenteze dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie.

La subiectul II cerința a fost aceea de a prezenta, în minimum 50 de cuvinte, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice în poezia „Drum” de Ion Vinea.

Subiectul III cerința a variat în funcție de profil. Astfel, elevii de la profilul real au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, în vreme ce elevii de la profilul uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte despre particularități de construcție a personajului dintr-o nuvelă studiată.

Subiectul I

Citește fragmentul din textul „Viața lui I. L. Caragiale” de Șerban Cioculescu.

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.

1. Indică sensul din text al secvenței în toata vremea.

2. Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I. L. Caragiale, utilizând informațiile din textul dat.

3. Precizează principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

4. Explică motivul pentru care I. L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa.

5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, o trăsătură morală a lui I. L. Caragiale, așa cum reiese din textul dat.

Răspuns:

1. Sensul din text al secvenței „În toată vremea” este acela de „pretutindeni”, „întotdeauna”.

2. Două dintre îndeletnicirile care i-au asigurat venitul lui I.L. Caragiale au fost: sufleur și copist.

3. Fiindcă, în copilărie, Caragiale era rebel, părinții lui și-au dat seama că nu puteau obține prea multe cu ajutorul constrângerilor. Astfel, „Ei au adoptat în împrejurare cea mai bună metodă a îngăduinței relative, care dă rezultate mai bune decât constrângerea…”.

4.  Iancu ajunge s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in