Lock

Sesiunea august

Lock

Primul subiect a fost elaborat pornind de la un fragment din textul „E. Lovinescu evocat de... în volumul Amintiri și evocări despre E. Lovinescu”, scris de Cella Serghei, iar pe baza acestuia au fost formulate mai multe cerințe, printre care și aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă diferențele de opinie împiedică sau nu recunoașterea meritelor celuilalt.

Subiectul al doilea a fost compus dintr-un fragment din textul „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, iar cerința a fost aceea de a prezenta, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul dat.

La subiectul al III-lea cerința a fost aceea de a scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu, pentru elevii de la profilul real. Elevii de la profilul uman au primit cerința de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu.

Subiectul I

Citește fragmentul din textul „E. Lovinescu evocat de..., în volumul Amintiri și evocări despre E. Lovinescu” de Cella Serghei.

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.

1. Indică sensul din text al secvenței ai de gând. 6 puncte

2. Menționează două titluri de reviste care publicau creațiile Cellei Serghi, utilizând informațiile din textul dat. 6 puncte

3. Precizează atitudinea lui Camil Petrescu față de E. Lovinescu, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 6 puncte

4. Explică motivul pentru care Cella Serghi consideră că E. Lovinescu i-a marcat destinul literar. 6 puncte

5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, o caracteristică pe care o are experiența scrisului, în viziunea autoarei. 6 puncte

Răspuns:

1. Sensul din text al secvenței „ai de gând” este „intenționezi”, „vrei să..”.

2. Două titluri de reviste care publicau creațiile Cellei Serghi sunt: „Viața Românească” și „Revista fundațiilor”.

3. Camil Petrescu l-a respectat pe Eugen Lovinescu, despre care a declarat că „este un om de cultură și are o poziție în literatură pe care nimeni n-a avut-o de la Maiorescu până la noi”.

4. Cella Serghi consideră că Lovinescu i-a marcat destinul literar susținând-o în mod direct și sfătuind-o să nu renunțe la scris. Ghicind (sau nu) că Cella se pregătea să scrie o nouă carte, acesta a încurajat-o, iar vorbele lui au fost reproduse de către autoare: „Ce-ai de gând să mai scrii? Foarte bine, foarte frumos, ai scris o carte. Ei, acum ce faci? Cum va urma? Ce se va întâmpla mai departe?”.

5. Î...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in