Lock

2021

Lock

De asemenea, aici poți consulta Testele de antrenament din: 2020 și 2021.

Bac Română 2021 - Sesiunea iunie

Examenul de Bacalaureat la limba română s-a desfășurat în data de 28 iunie 2021. La subiectul I elevii au primit un fragment din textul „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, iar pe baza acestuia câteva cerințe, printre care și cea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să se argumenteze dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie. Subiectul II a fost construit pe baza poeziei „Drum” de Ion Vinea, iar la subiectul III elevii au avut de scrie fie un eseu despre particularitățile nuvelei, fie să prezinte particularitățile de construcție a personajului dintr-o nuvelă studiată, în funcție de profilul la care au studiat.

  • Profil real - Subiectul III - particularități ale unei nuvele studiate
  • Profil uman - Subiectul III - particularități de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată

Bac Română 2021 - Sesiunea august

Profil real - Subiectul III - particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu

Profil uman - Subiectul III - relația dintre două personaje dintr-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Camil Petrescu

Bac Română 2021 - Modele de subiecte

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au publicat modelele de subiecte pentru Bacalaureatul din anul școlar 2020-2021. Structura subiectelor este aceeași de anii trecuți. Astfel, subiectul I este compus dintr-un text la prima vedere (Nelli Dinu & Nelli Pillat, Biruința unei iubiri) și o serie de întrebări pe baza acestuia, subiectul II conține tot un text la prima vedere și cerința de a evidenția relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, în poezia „Pălind” de George Bacovia, iar cerința subiectului III este referitoare la un basm cult studiat, elevii de la profilul real având de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj, iar cei de la uman, relația dintre două personaje.

Bac Română 2021 - Sesiunea august (rezervă)

Subiectul I a fost format dintr-un fragment din textul „Cum am devenit scriitor, în volumul Evocări și aspecte literare” de Cezar Petrescu, iar pe baza acestuia au fost formulate mai multe cerințe, printre care și aceea de a redacta un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este necesară sau nu îndrumarea lecturii copiilor de către adulți.

La subiectul II cerința a fost de a comenta textul „Melancolie” de Lucian Blaga, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, in vreme ce subiectul al III-lea a avut cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text aparținând lui aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui G. Călinescu.

Bac Română 2021 - Sesiunea iunie rezervă

Primul subiect a fost format dintr-un fragment din textul „Mihai Eminescu, în volumul Mărturii despre Eminescu”, scris de Iosif Vulcan, iar pe baza acestuia au fost formulate mai multe cerințe, printre care și acea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea timpurie a unui talent influențează sau nu dezvoltarea acestuia. 

Subiectul al doilea a avut ce cerință prezentarea perspectivei narative în fragmentul din textul „Întâmplări în irealitatea imediată” de M. Blecher, iar la subiectul al treilea cerința a fost aceea de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text dramatic studiat.

 

Structura examenului de Bacalaureat pentru anul 2021

La subiectul I vei primi un text la prima vedere, iar cerințele vor fi împărțite în două subpuncte. La primul subpunct, vei avea de răspuns la cinci întrebări, iar răspunsurile le vei găsi în text, în vreme ce al doilea subpunct este puțin mai complex și vizează redactarea unui text argumentativ pornind de la o anumită afirmație din text. 

Și la subiectul al doilea vei primi tot un text la prima vedere, iar în funcție de acesta va trebui să redactezi un răspuns de minimum 50 de cuvinte privind curentul sau genul literar căruia îi aparține textului sau să explici alte noțiuni care țin de expresivitatea sau construcția textului (reguli de prozodie, mărci ale subiectivității, rolul indicațiilor scenice, perspectiva narativă, etc.).

Subiectul al treilea nu a suferit schimbări majore, singura modificare fiind legată de numărul de cuvinte pe care trebuie să le aibă eseul tău. Începând cu anul 2018 textul tău trebuie să aibă minimum 400, fără a fi precizată și o limită.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in