Lock

2020

Lock

Pe această pagină găsești o variantă de rezolvare a subiectelor pe care le-au primit elevii care au susținut în  Bacalaureatul la limba și literatura română în 2020. 

De asemenea, aici poți consulta Testele de antrenament din 2020.

Sesiunea iunie

La primul subiect elevii au primit un fragment din textul „Amintiri despre G. Călinescu” scris de Mircea Bandu, iar pe baza acestuia mai multe cerințe printre care și aceea de a redacta un text de minimum 150 de cuvinte, în care să se argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane. La subiectul II au avut de prezentat perspectiva narativă dintr-un fragment din textul „Arhanghelii” de Ion Agârbiceanu, iar la subiectul III elevii de la profilul real au avut de scris un eseu despre particularitățile unei comedii studiate, în timp elevii de la profilul uman au trebuit să redacteze un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Sesiunea august

Subiectul I a fost format dintr-un fragment din textul „Expedițiunea antarctică belgiană” de Emil Racoviță, iar pe baza acestuia au fost formulate mai multe cerințe, printre care și aceea de a redacta un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă omul poate sau nu să înfrunte fenomenele naturii. 

Cerința celui de al doilea subiect a fost aceea de a prezenta rolul notațiilor autorului în fragmentul din textul „Schimbarea la față” de G. M. Zamfirescu.

Ultimul subiect a avut ca cerință redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să se prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată (profil uman) sau particularitățile ale unei nuvele studiate (profil real). 

Modele de subiecte

La subiectul I, unde trebuia să citești și să rezolvi mai multe cerințe pe baza textului „Amintiri” de Garabet Ibrăileanu, printre care și aceea de a scrie un text de minimum 150 de cuvinte,  în care să argumentezi dacă preocuparea față de problemele omenirii ține cont sau nu de vârstă, făcând referire la fragmentul dat.

Totodată, vei afla care este relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice în textul „Variantă” de Ion Vinea, cerință întâlnită la subiectul al II-lea, dar și care sunt textele narative aparținând lui Marin Preda pe baza cărora poți construi eseul de la subiectul al III-lea.

Sesiunea specială

Subiectul I a fost construit pe baza unui fragment din textul „Jurnal 1935 – 1944” de Mihail Sebastian, iar pe baza acestuia o serie de cerințe printre care și aceea de a redacta un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă starea sufletească a oamenilor este sau nu influențată de evenimentele sociale sau istorice. 

Subiectul II a fost construit pe baza textului „Trec vremile” de Vasile Voiculescu, cerința fiind aceea de a evidența relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

În cazul subiectului III cerința a fost aceea de a redacta un eseu de 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Ioan Slavici sau lui G. Călinescu, în cazul profilului real, sau de a prezenta particularitățile unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Ioan Slavici sau lui G. Călinescu, în cazul profilului uman.

Notă! În 2020 nu a avut loc Simularea examenului de Bacalaureat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in