Sesiunea iulie
Așadar, la primul subiect elevii au primit un fragment din textul „Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu, iar pe baza acestuia șase cerințe printre care și aceea de a scrie un text un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă este necesară sau nu o pregătire riguroasă în vederea susținerii unui discurs, raportându-se atât la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.
La subiectul al II-lea cerința a fost aceea de a evidenția perspectiva narativă pe baza fragmentului din textul „Venea o moară pe Siret” de Mihail Sadoveanu.
La subiectul al III-lea, elevii de la profilul real au primit au primit redactarea unui eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui George Bacovia sau Lucian Blaga, iar cei de la profilul uman scrierea unui eseu referitor la o poezie scrisă de Tudor Arghezi sau Ion Barbu.
Subiectul I
Citește fragmentul din textul „Amintiri de la Junimea din Iași” de George Panu.
A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.
1. Indică sensul din text al secvenței scăpai de rușine. 6 puncte
2. Menționează un aspect al vestimentației conferențiarului, așa cum reiese din textul dat. 6 puncte
3. Precizează numele persoanei care a impus tradiția ca oratorul să nu se folosească de niciun fel de însemnări, justificându-ți răspunsul cu o secvență din textul dat. 6 puncte
4. Explică motivul pentru care Iacob Negruzzi intenționează să se așeze în fața oratorului. 6 puncte
5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, o modalitate prin care un orator își putea pregăti prelegerea, valorificân...