Simulare
Verifică dacă ai rezolvat corect subiectele primite la simularea examenului de Bacalaureat la limba română din data de 19 martie 2018, profilul real.
Primele două subiecte au fost identice cu cele primite de elevii de la profilul uman, însă la subiectul III elevii au primit cerința de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui roman interbelic studiat.
Subiectul I
Citește fragmentul din textul „O vizită în atelierul lui Brâncuși” în volumul Dintr-un secol de viață, de Cella Delavrancea
A. Scrie pe foaia de examen răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.
1. Indică sensul expresiei de-ale noastre din secvența cânți la pian frumos... dar nu de-ale noastre.
2. Menționează o caracteristică a atelierului lui Brâncuși, așa cum reiese din textul dat.
3. Precizează atitudinea lui Brâncuși față de oaspetele său, justificându-ți răspunsul cu o secvență din text.
4. Explică motivul pentru care Cella Delavrancea face o vizită în atelierul lui Brâncuși.
5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, o trăsătură a Cellei Delavrancea, desprinsă din ultimele două paragrafe.
Răspuns:
1. Sensul expresiei „de-ale noastre” în secvența dată este acela de „tradiționale”, „românești”. Astfel, deși Brâncuși observă talentul de pianistă al Cellei Delavrancea, el remarcă faptul că ea preferă să interpreteze piese străine.
2. Atelierul lui Brâncuși era făcut din lemn, ceea ce denotă un aspect rustic, fiind însă caracterizat și de simplitate.
3. La început, Brâncuși este sceptic privind musafirul cel nou. Deși nu este nepoliticos, el se îndoiește de faptul că Cella îi va înțelege operele. Cu toate acestea, îi oferă șansa de a încerca, promițându-i că, dacă va ghici ce reprezenta una din lucrările sale, îi va pregăti ciuperci la prânz. Când fata ghicește că sculptura era un cocoș, fața lui Brâncuși se luminează, bucuros fiind că cineva înțelege ceea ce dorea el să reprezinte.
4. Motivul pentru care Cella Delavrancea îl vizitează pe Brâncuși este curiozitatea. Aceasta decide să viziteze atelierul acestuia după ce vede o operă realizată de sculptorul român, în pensiunea în care locuia un prieten.
5. Cella Delavrancea este inteligentă și are un acut simț artistic, întrucât deduce imediat ceea ce reprezenta opera lui Brâncuși. Din faptul că sculptorul adaugă că nimeni altcineva nu răspunsese corect, cititorul înțelege că Cella, artistă fiind și ea, dezvoltase o înțelegere aparte a artei aparent abstracte, putând interpreta cu ușurință semnificațiile operei lui Brâncuși.
B. Redacteaz...