Simbolismul european

Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud sunt câțiva dintre scriitorii reprezentativi ai simbolismului european. Pentru că programa pentru limba și literatura română, clasa a XI-a prevedea realizarea unui studiu de caz referitor la simbolismul european, profesorii cu care colaborează echipa Liceunet au redactat acest capitol în care sunt prezentate cele mai semnificative trăsături ale acestui curent literar și care sunt schimbrile pe care le aduce.

Accesează capitolul Simbolismul european pentru a afla și alte informații folositoare despre acest curent literar.

Iată un scurt fragment din textul pe care îl vei putea citi în capitolul Simbolismul european:

„Simbolismul se definește drept un curent prestigios în literatura mondială, apărut pentru prima dată în Franța, după anul 1866, în cadrul mișcării decadenților. Acesta constituie o reacție împotriva romantismului retoric, a naturalismului și a rigidității statice parnasiene. Acest curent literar marchează „un moment de sinteză a unor idei romantice și a celor antiromantice anterioare” (Matei Călinescu), înlocuind descrierea fenomenelor cu un tot indivizibil, a cărui dimensiune principală devine spațiul: eul poetic și lumea.

Aflați în opoziție cu naturalismul, simboliștii acuzau romantismul de patetism artificial, retoric, iar parnasianismul, de tendința producerii unei poezii reci și mult prea obiective. Poeții simboliști tind către o codificare a senzațiilor în simbolurile ce aveau să surprindă unitatea ideală a universului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in