Rolul literaturii în perioada pașoptistă

Ești elev în clasa a XI-a și ai primit la ora de limba și literatura română tema de realiza un studiu de caz referitor la rolul literaturii în perioada pașoptistă? Echipa Liceunet îți pune la dispoziție o selecție a celor mai importante date referitoare la perioada pașoptistă pe care trebuie să le cunoști și te ajută să te pregătești mai repede și mai ușor pentru ora de limba română.

Accesează capitolul Rolul literaturii în perioada pașoptistă pentru a afla care au fost ideile programatice ale Daciei literare și ce schimbări au produs acțiunile intelectualilor pașoptiști.

Iată un scurt fragment din textul pe care îl vei putea citi după ce accesezi capitolul „Rolul literaturii în perioada pașoptistă”:

„Termenul „pașoptism” desemnează mișcarea revoluționară democratică petrecută înaintea Revoluției de la 1848. Această mișcare a pregătit Unirea Principatelor (1859), desemnând astfel perioada pașoptistă drept o epocă semnificativă și memorabilă în evoluția istoriei și a literaturii române. În perioada pașoptistă (1830-1860) a avut loc o manifestare masivă a conștiinței naționale în cadrul tuturor provinciilor românești.

De la intelectualii progresiști din Muntenia, Ardeal și Moldova au pornit varii inițiative privind pledoariile pentru culturalizarea neamului românesc în domenii deosebit de importante: învățământ, teatru, presă, societăți și asociații. Aceste mișcări au provenit din nevoia sincronizării luptei de emancipare care avea loc în cele trei țări române.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in