Criticismul junimist

Criticismul junimist este titulul unuia dintre studiile de caz pe care le vei parcurge în clasa a XI-a, la ora de limba și literatura română. Pentru a te ajuta să înțelegi care a fost programul grupului junimist și ce idei promova Titu Maiorescu, profesorii noștri de limba și literatura română au redactat capitolul Criticismul junimist, în care au fost incluse ideile de bază pe care va trebuie să le prezinți la ora de limba română, în cazul în care vei primi o astfel de temă.

Pentru a afla mai multe despre criticismul junimist îți recomandăm să citești cu atenție informațiile pe care le găsești în acest capitol. 

Iată și un scurt preview:

„Una dintre cele mai aprinse dezbateri din cadrul culturii române moderne a fost generată de criticismul junimist. Maiorescu a reușit să conceptualizeze pentru întâia oară principala contradicție care definea societatea românească a vremii respective. Criticismul junimist a abordat varii domenii: învățământul, ortografia, gramatica și vocabularul, falsa erudiție, versificările lipsite de valoare estetică, dar cu pretenție de poezie.

Între anii 1859-1866 se realizează trecerea de la pașoptism la junimism. Strategia modernizării se modifică în această perioadă. Coexistența stilurilor, a curentelor de gândire, precum și a ideologiilor și a direcțiilor estetice, caracteristică pașoptismului, generează o nevoie de „umplere” a unor lacune în cultura română. Această nevoie apare pe fondul efortului de a sincroniza cultura română cu cea a restului Europei, iar concluzia la care ajunge Maiorescu este că acest fenomen implică o anume superficialitate care trebuie înlăturată. Studiul său, denumit „În contra direcției de astăzi în cultura română” evidențiază contradicția între ceea ce Maiorescu denumește formă și fond.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in