Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821
Introducere
Elita politică românească se va constitui în „partida națională”. Fiind receptivă la modelul politic occidental, „partida națională” a căutat permanent să găsească modalitățile cele mai potrivite pentru emanciparea românilor din teritoriile aflate sub dominație străină.
Dorința românilor de a avea propriul stat național este similară idealurilor altor popoare europene din acea vreme. În Europa apar societăți secrete precum Eteria. Eteria avea drept scop eliberarea grecilor, pe fondul unor răscoale generale ale popoarelor creștine din Balcani, sprijinite de Rusia (care își asumase rolul de protectoare a popoarelor creștine din zonă).
Legătura românilor cu Eteria
Eteria a stabilit legături cu boierii români, în contextul în care în 1821 câţiva boieri din partida naţională din Ţara Românească pun la cale înlăturarea domniilor fanariote printr-o revoltă populară.
Momentul prielnic pentru începerea revoltei este ales la începutul anului 1821, când moare domnitorul Alexandru Şuţu, iar conducerea ţării este preluată temporar de un organism alcătuit din boieri pământeni, numit Comitetul de Oblăduire. Comandant militar al acestei mișcări este ales Tudor Vladimirescu, un negustor oltean care luptase c...