Separația puterilor în stat
În ce context a apărut separația puterilor în stat?
Separația puterilor în stat este un concept politic care a apărut și s-a dezvoltat în Europa în special în perioada iluministă, când filozofi și gânditori politici precum Montesquieu, Descartes sau J. J. Rousseau militează pentru o nouă organizare politică și socială a societății de atunci. Un factor important care a stat la baza creării acestei teorii a fost influența crescută a Bisericii în stat și în procesul de luare de decizii, la care s-a adăugat absolutismul caracteristic monarhilor din acea perioadă.
Astfel, pentru a crea un sistem politic în care toți oamenii sunt egali în fața legii și în care nicio putere din stat nu va putea obține atribute nelimitate, s-a ajuns la concluzia că un sistem în care puterea executivă, legislativă și cea judecătorească lucrează împreună și se controlează reciproc pentru a preîntâmpina apariția unui regim despotic ar fi cel mai aproape de garantarea libertății cetățenilor.
Separația puterilor în spațiul românesc
În pofida faptului că în Occident aceste idei au cunoscut o dezvoltare încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în cazul Principatelor Române, organizarea de tip feudal a instituțiilor statului avea să dureze până la introducerea Regulamentelor Organice, în 1831 în Țara Românească și 1832 în Moldova. Deși nici în această situație nu se poate vorbi desp...