Schemă: Proiecte politice
Secolul al XVIII-lea
Citește în continuare o prezentare schematică a Supplex Libellus și a Supplex Libellus Valachorum.
Supplex Libellus
Context istoric și cauze: După alungarea stăpânirii otomane din Europa Centrală de la începutul secolului al VIII-lea, Transilvania a trecut sub controlul Imperiului Habsburgic. Pentru a-și impune puterea într-un principat preponderent reformat, habsburgii i-au determinat pe ortodocși să îl accepte pe papă drept lider al bisericii, apărând astfel greco-catolicismul. Acestă trecere a venit însoțită de niște promisiuni statuate în Diplomele leopoldine. Din păcate pentru marea majoritate a populației, aceste promisiuni nu au fost respectate. Mai mult de atât, s-au comis chiar abuzuri din partea Bisericii Catolice. Un episcop greco-catolic român, Ioan Inochentie Micu-Klein avea să redacteze un memoriu, Supplex Libellus, care a fost înaintat împărătesei Maria Terezia.
Dată, spațiu: 1744, Transilvania
Semnatar: Ioan Inochentie Micu-Klein
Conținutul programului:
- românii să aibă acces la funcțiile publice
- sarcinile țărănimii dependente să fie ușurate
- clerul să aibă un reprezentant în Dieta Transilvaniei
- înființarea unor școli
Urmări: Datorită faptului că în problemele privind moștenirea tronului, Maria Terezia a fost susținută de către maghiari, aceasta nu a acceptat cererile episcopului greco-catolic, mai mult chiar, Micu-Klein a fost exilat la Roma.
Supplex Libellus Valachorum
Context istoric și cauze: Pe fondul ideilor iluminismului și a perioadei reformiste a împăratului habsburg Iosif al II-lea, românii din Transilvania, după moartea împăratului, au adresat un nou memoriu curții de la Viena reprezentată de Leopold al II-lea, prin care cereau atât făgăduirea promisiunilor prezente în Diplomele leopoldine, cât și noi alte cereri.
Petiția, numită Supplex Libellus Valachorum, cuprindea următoarele: o parte a istoriei românilor...