Lock

Revoluția de la 1848 în Țara Românească

Lock

În Țara Românească revoluția a izbucnit pe 9 iunie 1848, la Islaz. La Islaz, pe Câmpia Libertății, revoluționarii adoptă documentul programatic intitulat „Proclamația de la Islaz”, cuprinzând 22 de articole, exprimate într-un mod mult mai radical decât cererile revoluționarilor moldoveni. 

Revoluționarii munteni cereau astfel respectarea autonomiei depline a Țării Românești, alegerea unui domn pe 5 ani, renunțarea la Regulamentul organic, drepturi și libertăți cetățenești, desființarea privilegiilor și egalitatea cetățenilor în fața legii etc.

Figura 1. Gheorghe Bibescu - portret realizat de Paulus Petrovitz (sursa: Paulus Petrovitz, Public domain, via Wikimedia Commons)

Pe 11 iunie 1848 la Bucureşti, domnitorul Gheorghe Bibescu (pierzând sprijinul armatei) semnează „Proclamaţia de la Islaz” care va deveni astfel noua constituţie. Cum Rusia a protestat față de acest act prin consulul rus şi a ameninţat că va invada Țara Românească, domnul Gheorghe Bibescu abdică. Guvernul provizoriu revoluţionar ce se constituise pe Câmpia de la Islaz va adopta ca steag național tricolorul revol...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in