Lock

Revoluția de la 1848 în Moldova

Lock

Ce a presupus revoluția?

În Moldova în pragul revoluției domnitor era Mihail Sturdza (1834 - 1849), domnia sa autoritară nemulțumind deopotrivă oamenii de rând, burghezia și pe unii nobili. Astfel, la 27 martie/8 aprilie 1848 un grup de revoluționari moldoveni alcătuiesc documentul programator numit Petițiunea Proclamație, având 35 de puncte, redactat de Vasile Alecsandri și adresat domnitorului și puterii protectoare.

Cererile vizau asigurarea libertăţilor individuale, reorganizarea învățământului, desfiinţarea dijmelor, împroprietărirea ţăranilor, responsabilitatea ministerială, înfiinţarea unei bănci naţionale, inamovibilitatea funcţionarilor, desființarea cenzurii etc. Domnitorul va respinge petiția-proclamație și va lua măsuri împotriva revoluționarilor, liderii fiind arestați sau trimiși în exil.

Un alt document programator – numit Principiile noastre pentru reformarea patriei - este întocmit la Brașov de către un grup de revoluționari exilați, care au participat la Adunarea de la Blaj (18/30 aprilie). Revendicările acestui document erau legate de abolirea privilegiilor...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in