Regatul României și Războiul de independență (1877-1878)

...

Războiul de independență (1877-1878)

Cum în 1875 se declanşează o nouă etapă a „crizei orientale” prin izbucnirea în Peninsula Balcanică a răscoalelor bulgarilor, bosniacilor şi sârbilor pentru eliberarea de sub stăpânirea Imperiului Otoman, Rusia va dori să își asume rolul de eliberatoare a țărilor creștine și să trimită în 1877 trupe în ajutorul acestor popoare. România consideră aceste evenimente un prilej favorabil pentru a obţine…

...

Recunoașterea independenței și proclamarea Regatului României

La finalul războiului, se încheie mai întâi un tratat de pace între Rusia și Imperiul Otoman la San Stefano. În urma acestui tratat Rusia obţine o influenţă prea mare în Balcani, de aceea restul marilor puteri nu îl acceptă și solicită reluarea discuţiilor la Berlin. La Congresul de Pace de la Berlin (1878) România a trimis o delegaţie condusă de I. C. Brătianu şi M. Kogălniceanu.

Prevederile pentru România din tratatul de la Berlin erau identice cu cele din tratatul de la San Stefano. Prin aceste tratate este recunoscută internaţional independenţa României, dar Rusia obţine cele trei judeţe din sudul Basarabiei. Ca recompensă pentru aceste pierderi, România primeşte Dobrogea (pierdută în favoarea …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in