Situația românilor din Transilvania în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea

Dominația habsburgilor

Românii din Transilvania au jucat un rol esențial în occidentalizarea și modernizarea societății românești deoarece s-au aflat sub influența civilizației apusene care s-a manifestat prin intermediul autorităților maghiare , apoi austriece care au favorizat catolicismul pentru a oferi unitate statelor multietnice pe care le dominau.

Organizând Transilvania prin Diploma Leopoldină din 1691, Imperiul Habsburgic i-a limitat autonomia internă și i-a desființat autonomia externă, unul dintre nobilii maghiari ai Ardealului sublinind plastic situația:”am schimbat jugul de lemn al turcilor cu cel de fier al austriecilor”.

Una din primele acțiuni politice ale austriecilor în Transilvania a fost atragerea preoților români la unirea cu Roma, deoarece catolicismul reprezenta liantul ideologic al acestui imperiu multietnic. Prin sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitroplitul Teofil, se accepta unirea cu biserica Romei ,obținând în schimb egalitatea cu religia catolică și drepturi cetățenești pentru clerul unit. 

La 26 ianuarie 1699 Imperiul Habsburgic și cel Otoman încheiau pacea de la Karl...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in