Școala Ardeleană din perspectiva istoriei românilor
Contextul apariției
Școala Ardeleană a reprezentat o mișcare ideologică izvorâtă în contextul luptei pentru emancipare a românilor din Transilvania la sfârșitul secolul al XVIII-lea. Curentul a adus contribuții însemnate în procesul de remodelare a conștiinței naționale a românilor
Apariția acestei mișcări a fost influențată într-o măsură importantă de resentimentele înmagazinate de-a lungul timpului de către românii transilvăneni, excluși de la viața politică și socială a Transilvaniei.. Aceasta excludere a fost oficializată odată cu adoptarea în anul 1437 a înțelegerii dintre stările privilegiate ale Transilvaniei (maghiari, sași și secui), cunoscută sub numele de ,,Unio trium nationum”. Potrivit prevederilor acestei înțelegeri, românii – deși majoritari ca locuitori – erau considerați o națiune tolerată.
Etapele Școlii Ardelene
- Etapa incipientă
- Caracterizată de revendicări politice, mai cu seamă lupta dusă de Inocențiu Micu-Klein, episcopul românilor uniți, pentru drepturile și libertățile cuvenite românilor din Transilvania.
- Etapa de concepere a ideologiei naționale, de evidențiere a orginii latine a poporului român și de dezvoltare a învățământului românesc.
- Etapa profund iluministă marcată de Adunarea de la Blaj în contextul Revoluției de la 1848.
Personalități marcante
Dintre personalitățile marcante care s-au implicat în proiectul Școlii Ardelene, menționăm intelectuali precum: Samuil Micu-Klein, Gheo...