Viața lui Tudor Vladimirescu
Contextul social
Răscoala de la 1821 a fost o mișcare de eliberare socială și naturală, integrată în mișcarea generală a popoarelor din sud-estul Europei. În condițiile de stăpânire otomană și de menținere a feudalismului, Principatele Române nu aveau posibilitatea să-și valorifice bogățiile care aparțineau fie boierilor autohtoni, fie interpușilor din Fanar și Porții Otomane.
Menținerea monopolului turcesc asupra pustietății cerealiere din Principate făcea ca numai a șasea parte din suprafața arabilă să fie cultivată. Finanțele erau sleite din cauza multor îngrădiri al negoțului un exemplu fiind CAPANUL, care însemna obligația de a aproviziona Constantinopolul timp de patru luni cu produse din Principate, achiziționate la prețuri impuse de Porți, care abia dacă reprezentau un sfert din valoarea lor reală. La toate acestea se adaugă exploatarea cruntă a țăranilor de către boierimea autohtonă prin intermediul unei noi clase – arendașii care administrau moșiile marilor boieri.
Un alt factor demn de luat în seamă îl reprezintă primejdia de incursiuni de jaf ale turcilor care aveau loc permanent în localitățile de pe malurile Dunării.
În perioada 1816 – 1821 cunoscută în istorie sub denumirea de domniile fanariote, domnii erau aleși de Poartă pentru perioade scurte de timp contra unor mari sume de bani, bani care apoi trebuiau să fie recuperați prin introducere de bir...