Mihail Kogălniceanu
În acest referat îți oferim detalii legate de copilăria, studiile, viața personală și politică a lui Mihail Kogălniceanu, una dintre cele mai marcante figuri ale politicii românești din secolul al XIX-lea.
Informații generale
Mihail Kogălniceanu a fost un om politic ce a stat atât în umbra, cât și de-a dreapta lui Cuza, dar și a principelui Carol, contribuind la situarea României pe aceeași lungime cu statele europene ale vremii. Reformele la care a fost supus tânărul stat român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea nu au fost acceptate și primite cu bine de întreaga clasă politică, astfel că formatorii de opinie au fost împărțiți în două tabere: cea a conservatorilor care considerau ca societatea trebuie schimbată treptat, prin reforme minore, care să nu se resimtă și liberalii care insistau asupra ideii de nou, de schimbare. Din această ultimă categorie face parte și Mihail Kogălniceanu, cel care și-a lăsat amprenta asupra reformelor din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, un om politic cu orizonturi liberale și vederi moderate.
Anii de studiu
Născut în Moldova la începutul secolului XIX, într-o familie de boieri, Kogălniceanu a urmat studiile superioare la Universitatea Humboldt din Berlin. Cu toate că a dorit să studieze în Franța, Kogălniceanu a fost nevoit să își îndrepte atenția asupra Prusiei odată cu exercitarea puterii ruse în Moldova prin prisma Regulamentelor Organice. Puterea protectoare nu agrea influența pe care școlile din Franța le au asupra studenților, prin promovarea unui caracter revoluționar, de revoltă a firii ce contravine principiilor Sfintei Alianțe din care făcea parte și Rusia. Curând, învățământul prusac avea să își lase o urmă în principiile deprinse de tânărul student. Acesta începe să se apropie de istorie, considerând-o o știință necesară pentru cei care doresc să se implice în politică. De altfel, devine adeptul lui Hegel, fiind promotorul principiului conform căruia legile trebuie să se a...