Mihail Kogălniceanu

Dacă profesorul tău de istorie ți-a cerut să redactezi un referat despre Mihail Kogălniceanu sau pe altă temă, te sfătuim să citești această pagină. Îți oferim detalii legate de copilăria, studiile, viața personală și politică a lui Mihail Kogălniceanu, unul dintre cele mai marcante figuri ale politicii românești din secolul al XIX-lea. Citește referatul despre Mihail Kogălniceanu pentru inspirație și documentație.

Referat despre Mihail Kogălniceanu

Dacă ar fi să se realizeze un portret al celui mai complex om politic român din secolul al XIX-lea, cu siguranță bătălia s-ar da între Ion C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu. Istoria, de cele mai multe ori, le oferă conducătorilor statului o poziție la a cărei contribuție au avut un merit și oamenii din jurul său. În această categorie se integrează și Mihail Kogălniceanu, omul politic care a stat atât în umbra, cât și de-a dreapta lui Cuza, dar și a principelui Carol, contribuind la situarea României pe aceeași lungime cu statele europene ale vremii. Firește, demersul a fost unul anost, plin de piedici. Reformele la care a fost supus tânărul stat român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea nu au fost acceptate și primite cu bine de întreaga clasă politică, astfel că formatorii de opinie au fost împărțiți în două tabere: cea a conservatorilor care considerau ca societatea trebuie schimbată treptat, prin reforme minore, care să nu se resimtă și liberalii care insistau asupra ideii de nou, de schimbare. Din această ultimă categorie face parte și Mihail Kogălniceanu, cel care și-a lăsat amprenta asupra reformelor din timpul lui Alexandru Ioan Cuza, un om politic cu orizonturi liberale și vederi moderate.

Născut în Moldova la începutul secolului XIX, într-o familie de boieri, Kogălniceanu a urmat studiile superioare la Universitatea Humboldt din Berlin. Cu toate că a dorit să studieze în Franța, Kogălniceanu a fost nevoit să își îndrepte atenția asupra Prusiei odată cu exercitarea puterii ruse în Moldova prin prisma Regulamentelor Organice. Puterea protectoare nu agrea influența pe care școlile din Franța le au ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in