Noțiuni introductive

În aceste pagini vei putea citi foarte multe amănunte legate de cele mai importante evenimente care au dus la emanciparea statului român.

Modernizarea statului român a reprezentat un proces amplu și complex și a fost iniţial concepută la nivel teoretic, în diverse proiecte politice, şi apoi pusă în practică prin intermediul mai multor reforme. Acest proces a presupus desfiinţarea privilegiilor feudale, desfiinţarea dependenţei ţăranilor şi împroprietărirea lor, adoptarea unor constituţii moderne, dar şi independenţa de sub suzeranitatea otomană şi unirea tuturor românilor într-un singur stat

Proclamarea independenței în 1877 față de Imperiul Otoman este recunoscută la Congresul de Pace de la Berlin din 1878. Modificarea statutului internațional al țării va determina apoi proclamarea regatului în anul 1881. În timpul regelui Ferdinand I vom asista la realizarea statului naţional unitar român prin alipirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei la România. În acel moment, s-au realizat revendicările revoluționare pașoptiste din secolul XIX: Marea Unire, independența, împroprietărirea ţăranilor, adoptarea unei legislații moderne.

Citește paginile următoare și aprofundează-ți cunoștințele despre revoluția lui Tudor Vladimirescu, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență și Marea Unire din 1918!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in