Lock

Eseu despre spațiul românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea

Lock

Aici vei găsi răspunsul pentru precizarea unui proiect politic elaborat de români, menționarea a două acțiuni de politică internă, prezentarea unui fapt istorie la care participă România alături de o mare alianță și formularea unui punct de vedere referitor la evoluția politică a statului ca urmare a constituirii României Mari si susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Cerință Bac - Rezervă August 2015 - Subiectul III

Cerința presupune elaborarea, în aproximativ două pagini, un eseu despre spațiul românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, având în vedere:

  • menționarea a două cauze ale constituirii statului român modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea;
  • prezentarea unei caracteristici a Constituției din 1866;
  • menționarea a două fapte istorice desfășurate de România în cadrul „crizei orientale” din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și precizarea unei asemănări între aceste fapte istorice;
  • formularea unui punct de vedere referitor la participarea României în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea și susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Eseu despre spațiul românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea

Statul român modern, înainte de a se definitiva ca entitate politico-juridică și geografico-istorică, a fost în prealabil gândit la nivel teoretic prin numeroasele proiecte politice ce au început să prindă contur încă de prin secolul al XVIII-lea. Proiectul statului român modern s-a raportat atât la realitățile autohtone, cât și la evoluția raportului de forțe dintre marile puteri europene ale timpului.                                                                                  

Sentimentul conștiinței naționale, adică al identității de tradiții, istorie, limbă și cultură a tuturor românilor, a luat amploare prin redeșteptarea națională și culturală a românilor. În anul 1848, izbucnesc revoluții în majoritatea statelor europene, inclusiv în România. Scopul acestora era înlocuirea regimurilor politice absolutiste cu regimuri liberale și adoptarea unor constituții moderne, care să prevadă respectarea dreptur...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in